Zzp'er worden? Dit zijn de 4 ultieme tips!

21 Aug 2022

Zzp'er worden? Dit zijn de 4 ultieme tips!

Heb je jarenlang in loondienst gewerkt, maar zie je dit niet langer zitten? Dan speel je mogelijk met de gedachte om voor jezelf te beginnen. Je kunt samen met anderen een bedrijf beginnen, maar ook als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag gaan. Omdat dit veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt, weet je misschien niet hoe je dit aanpakt. Gelukkig zijn wij er om je hier een handje bij te helpen. In deze tekst zetten we de vier ultieme tips om zzp’er te worden voor je op een rijtje.

1. Een goed begin is het halve werk

Voordat je als zzp’er aan de slag kunt, moet je een aantal zaken regelen. Begin hier tijdig mee, want alleen dan kun je uit de startblokken schieten. Bedenk in ieder geval een goede naam voor jouw bedrijf. Vergeet bovendien niet om een domeinnaam te registreren, zodat je een eigen website kunt (laten) maken. Op deze manier heb je direct een online visitekaartje voor jouw bedrijf.

2. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Heb je een naam voor jouw bedrijf bedacht en een domeinnaam geregistreerd? Denk dan niet dat je direct van start kunt. Je moet jezelf namelijk ook nog inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Vul hiervoor het online inschrijfformulier in en maak vervolgens een afspraak voor een gesprek bij de dichtstbijzijnde vestiging. Tijdens dit gesprek controleert een medewerker de gegevens en bekijkt hij of zij of je aan de voorwaarden voor inschrijving voldoet. Als alles in orde is, krijg je direct jouw eigen KVK-nummer mee en kun je aan de slag. Je hoeft zelf overigens niets door te geven aan de Belastingdienst, want dit doet de KVK voor je.

3. Beperk de risico’s

Wie als zzp’er aan de slag gaat, kan te maken krijgen met een aantal risico’s. Zo kun je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken. In loondienst word je dan vaak standaard doorbetaald, maar dit is als zzp’er niet het geval. Ook bouw je niet standaard pensioen op, iets wat wel het geval is als je in loondienst werkt. Gelukkig kun je het een en ander doen om dergelijke risico’s te beperken. Verzeker jezelf bijvoorbeeld goed voordat je aan de slag gaat. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is eigenlijk onmisbaar voor iedere zzp’er. Bedenk daarnaast een manier om pensioen op te bouwen. Je kunt je aansluiten bij een pensioenfonds, maar ook zelf een potje maken voor jouw oude dag.
 

4. Zakelijke bankrekening openen

Last but not least is een zakelijke rekening aanvragen aan te raden voordat je als zzp’er begint. Omdat het openen van zo’n rekening geld kost, kiezen sommige zzp’ers ervoor om hun privérekening te gebruiken. Wettelijk gezien mag dit, maar vrijwel alle banken willen dit niet. Vaak staat hierover iets in hun algemene voorwaarden. Daarom ontkom je eigenlijk niet aan een zakelijke rekening. Zo’n rekening hoeft je overigens niet veel te kosten, want je kunt voor een zakelijke rekening voor zzp kiezen. Bovendien zijn de kosten van een zakelijke rekening aftrekbaar als bedrijfskosten. Staar je daarom niet blind op de prijs, maar kijk liever naar de voordelen die een zakelijke rekening jouw bedrijf te bieden heeft.