Alles wat je moet weten over aluminiumprinten

18 Jan 2022

Alles wat je moet weten over aluminiumprinten

Op aluminium afdrukken is de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden. Veel mensen zijn nieuwsgierig en vragen zich af wat de mogelijkheden zijn en welke afbeeldingen het meest geschikt voor het afdrukken op aluminium zijn.

De beste afbeeldingen hebben een hoog contrast met levendige, dramatische, gewaagde kleuren. De reden hiervoor is dat op aluminium afdrukken zachte, subtiele overgangen geven.

Een zacht focusbeeld, bijvoorbeeld een mistig landschap of afbeelding met gedempte kleur zou bijvoorbeeld niet de beste optie zijn voor een hoogglans, levendige aluminium print. In principe wil uitgaan op de sterke punten van het medium.

Kunst

Het zou het beste zijn om afbeeldingen met weinig licht te vermijden en hoge hoeveelheden middengrijs (dwz geen echt zwart of wit). Low Light-afbeeldingen kunnen een bepaalde hoeveelheid ruis hebben. Aluminiumprint is uniek als het gaat om kunst aan de muur, net als vrijwel elk ander kunstmedium zal het grootste deel van het licht absorberen als het in contact komt met aluminium.

Aluminium wordt niet alleen bij foto’s toegepast. Het materiaal is ook zeer geschikt voor bedrukte reclameborden. Door het anodiserings proces komt er een oxide laag op het materiaal. Dit maakt het goed printbaar.

Eigenlijk wordt het ook toegepast bij bewegwijzering, informatieborden en dergelijke.

Dibond

Een veel gebruikte vorm van aluminium is Dibond. Het is opgebouwd uit verschillende lagen, waarbij de buitenste lagen van aluminium zijn en de binnenste laag van polyethyleen is. Het is ideaal materiaal voor borden, want het is stevig en gaat lang mee.

Het heeft een goede professionele uitstraling en je kunt gemakkelijk Dibond op maat laten maken, voor bijvoorbeeld gevelreclame. Het materiaal is bestand tegen water, weersinvloeden en UV-straling. Bovendien is het zo licht dat het gemakkelijk hanteerbaar is.

Het bedrukken van het materiaal kan op verschillende manieren. Het kan middels print top late, waarbij een afbeelding rechtstreeks wordt geprint. Maar het kan ook middels een folie gebeuren en wordt deze geprint en al op het materiaal bevestigd.

Dibond is verder populair omdat je het aan beide zijden kunt beplakken. Een ander veel gebruikt materiaal om te bedrukken is plexiglas.

Plexiglas

Als je ooit een print op plexiglas hebt gezien, was je waarschijnlijk onder de indruk van de levendige kleur. Met behulp van een modern, transparant acryl-substraat wordt een verfijnde uiterlijk op jouw afdrukken mogelijk. Meestal is een afdruk gemonteerd op plexiglas en er niet rechtstreeks op geprint.

Plexiglas biedt alle typische voordelen van gewoon glas, zoals duidelijke zichtbaarheid en basisbescherming tegen schade. Plexiglas gaat echter nog verder door weerstand te bieden aan krassen en andere oppervlakteschade en het blokkeert zelfs tot 50% -75% van de UV-stralen.

Veel lichter in gewicht dan gewone glas, is plexiglas gemakkelijk te transporteren.  Ondertussen is het ook dikker dan gewoon glas en bestemd om langer mee te gaan.

Acrylplaten zoals plexiglass zijn de industriestandaard sinds het eerst 75 jaar geleden werd geïntroduceerd. Ze hebben een onovertroffen kwaliteit, gebruiksgemak en een breed scala aan kleuren, patronen, diktes en maten waardoor het zeer aanpasbaar voor een verscheidenheid aan mogelijkheden.

Een ruimte versierd met heldere, gepersonaliseerde plexiglasprints zal zeker een indruk achterlaten op iedereen die binnenkomt.