Ziekte op de werkvloer: wat nu?

20 Apr 2021

Ziekte op de werkvloer: wat nu?

Als je zzp’er bent en vanwege ziekte niet meer kan werken, is het niet zo dat je helemaal nergens op kunt terugvallen. Er zijn namelijk allerlei regelingen die je uit de brand kunnen helpen, maar dan moet je die wél kennen. Hier lees je vier manieren om als arbeidsongeschikte zzp’er aan een inkomen te komen, waaronder het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

Optie 1: Zakelijke aov

Als je een aov-verzekering voor zzp’ers hebt, beschik je als ondernemer over het ideale vangnet bij arbeidsongeschiktheid. Stel: je krijgt een burn-out waardoor je een jaar lang niet kan werken. Of je kampt met een sportblessure en kan maanden geen fysiek werk meer verrichten. Dan zorgt je aov ervoor dat je in die tijd een fatsoenlijk inkomen hebt waar je prettig van kan leven. Je hebt immers wel genoeg aan je hoofd als je ziek thuis zit.

Goed om te weten: de premie die je voor je aov betaalt is fiscaal aftrekbaar. Wel is het zo dat je een aov niet kunt afsluiten als je eenmaal ziek bent geworden. Het is dan ook een voorzorgsmaatregel die je op tijd dient te nemen.

Optie 2: Broodfonds

Over het broodfonds hoor je steeds vaker. Een broodfonds bestaat uit een groep ondernemers die maandelijks een afgesproken bedrag op een rekening zetten. Als iemand uit deze groep langdurig ziek wordt, ontvangt deze persoon een uitkering met geld dat door de groep opzij is gezet. Deze vergoeding wordt maximaal 2 jaar lang uitgekeerd.

Het is mogelijk om een broodfonds met je aov te combineren. Je sluit je aov voor zzp’ers dan met een wachttijd van twee jaar tijd af. Zo betaal je minder premie en worden de eerste twee jaar van je arbeidsongeschiktheid door het broodfonds gedekt.

Optie 3: UWV

Parttime ondernemer

Heb je naast je onderneming nog een parttime baan? Of ben je hoogstens 12 weken uit loondienst? Dan kun je je vrijwillig laten verzekeren voor arbeidsongeschiktheid bij het UWV. Hier betaal je een lage premie voor.

Zwangerschap

Kun je als zzp’er tijdelijk niet werken vanwege zwangerschap? Dan kun je bij het UWV een ZEZ-uitkering (Zelfstandig en Zwanger) aanvragen en betaald met zwangerschapsverlof.

Ziek uit dienst

Eindigde je arbeidscontract tijdens je ziekte? Dan kom je misschien in aanmerking voor een Ziektewetuitkering. Deze uitkering bedraagt 70% van je dagloon. Je werkgever kan dit voor je aanvragen bij het UWV.

Optie 4: Gemeentelijke bijstand

Heb je géén aov of broodfonds, en beschik je ook niet over spaargeld, een buffer, koophuis of ander eigen vermogen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Deze uitkering kun je bij je gemeente aanvragen.