Zakelijk financieren? Houd hier rekening mee

17 May 2021

Zakelijk financieren? Houd hier rekening mee

Wil je investeren in jouw bedrijf, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen? Dan kun je een zakelijke financiering aanvragen. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden voor wat betreft zakelijk financieren. Je kunt een zakelijke lening afsluiten, maar zakelijk krediet behoort ook tot de mogelijkheden. Ben je nog niet eerder in aanraking gekomen met een zakelijke financiering? Dan weet je mogelijk niet precies wat je kunt verwachten. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou hier namelijk waar je rekening mee moet houden bij een zakelijke financiering.

Zakelijke lening of zakelijk krediet?

Voordat je een zakelijke financiering aanvraagt, moet je eerst een geschikte financieringsvorm kiezen. Hierboven haalden we al aan dat je kunt kiezen tussen en zakelijke lening en zakelijk krediet. Ben je nieuw in dit wereldje? Dan weet je ongetwijfeld niet wat de verschillen tussen deze twee financieringsvormen zijn. Daarom lichten we beide vormen hieronder kort toe.

Zakelijke lening

Een zakelijke lening is geschikt voor langlopende investeringen. Hierbij kun je denken aan de aankoop van een nieuw voertuig of een nieuwe machine, maar ook aan uitbreiding van jouw bedrijf. Als je zakelijk geld leent, stort een geldverstrekker het volledige bedrag in één keer op jouw rekening. Hierdoor kun je er direct mee investeren. Een zakelijke lening los je af door iedere maand een bedrag terug te betalen. Dit bedrag bestaat niet alleen uit aflossing, maar ook uit rente. Bij een zakelijke lening betaal je altijd rente over het gehele bedrag dat je leent.

Zakelijk krediet

Waar een zakelijke lening bedoeld is voor de lange termijn, is zakelijk krediet juist geschikt voor de korte termijn. Zakelijk krediet vraag je bijvoorbeeld aan als je een tijdelijk tekort aan liquide middelen op wilt lossen. Ook kun je er de dagelijkse uitgaven van jouw bedrijf mee betalen. Grote voordeel hiervan is dat je niet meer hoeft te wachten tot klanten openstaande facturen betalen. Dankzij dit krediet kun je direct investeren.

Als je voor zakelijk krediet kiest, zet een geldverstrekker een bedrag voor jou klaar op een rekening. Je bepaalt zelf hoeveel geld je opneemt en wanneer je dit doet. Ieder maand los je een bedrag af. In tegensteling tot een zakelijke lening kun je afgelost geld bij zakelijk krediet in een later stadium opnieuw opnemen. Bovendien betaal je bij deze financieringsvorm uitsluitend rente over het bedrag dat je opneemt.

Hoeveel kost een zakelijke financiering jou?

Zakelijk geld lenen kost geld. De kosten bestaan niet alleen uit de maandelijkse aflossing, maar ook uit rente. Aan de hand van de rente kun je berekenen hoeveel een zakelijke financiering jou kost. Je moet weten dat de rente niet altijd hetzelfde is. Zo kost een zakelijke financiering jou meer bij een hogere rentestand. Daarnaast hangt de rente samen met de financieringsvorm die je kiest. Kies je voor een zakelijke lening? Dan staat de rente vast voor de gehele looptijd. Bij zakelijk krediet is dit niet het geval. Bereken daarom goed hoeveel een zakelijke financiering jou kost alvorens je de knoop doorhakt.

Vergelijk geldverstrekkers met elkaar

Wil je zakelijk financieren? Dan raden wij jou aan om hierbij niet over één nacht ijs te gaan. Het is verstandig om verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Op deze manier weet je binnen de kortste keren waar je op dit moment de goedkoopste zakelijke financiering aanvraagt. Let overigens niet alleen op de prijs, maar kijk ook naar de voorwaarden. Zo hanteert niet iedere geldverstrekker bijvoorbeeld dezelfde looptijd.