Yoga helpt de symptomen van hartritmestoornissen te verminderen

24 Aug 2020

Yoga helpt de symptomen van hartritmestoornissen te verminderen

De voordelen van yoga zijn veelomvattend en algemeen bekend, een nieuwe studie heeft daar nu nog iets aan toegevoegd.

Wetenschappers van het Sawai Man Singh-ziekenhuis in Jaipur, India, hebben nu overtuigend bewijs dat het beoefenen van yoga kan helpen bij de symptomen van atriumfibrilleren, waaronder hartkloppingen, snelle of onregelmatige pols, kortademigheid, vermoeidheid, pijn op de borst en duizeligheid.

Boezemfibrilleren is het meest voorkomende hartritme stoornis, en treft een kwart van de volwassenen van middelbare leeftijd in Europa en de VS

Naast de bovengenoemde symptomen kan het ook leiden tot beroertes, een verminderde kwaliteit van leven en een hoger risico op overlijden .

In de nieuwe studie, geleid door auteur Dr. Naresh Sen, keek het team naar een groep van 538 patiënten met atriumfibrilleren. De eerste 12 weken ging de groep gewoon door met hun leven. Vervolgens kregen ze de instructie om 16 weken lang om de dag een yogasessie van 30 minuten bij te wonen. Gedurende deze tijd werd de groep ook gevraagd om elke dag de bewegingen en ademhalingstechnieken thuis te oefenen.

Door dagboekaantekeningen en hartmonitorgegevens bleek dat de bloeddruk was verlaagd en dat deelnemers gemiddeld zeven minder symptomatische episodes van atriale fibrillatie ervaarden.

"De symptomen van boezemfibrilleren kunnen verontrustend zijn. Ze komen en gaan, waardoor veel patiënten zich angstig voelen en hun vermogen om een ​​normaal leven te leiden, worden beperkt", zei Dr. Sen.

"Onze studie suggereert dat yoga uitgebreide fysieke en mentale gezondheidsvoordelen heeft voor patiënten met atriumfibrilleren en kan worden toegevoegd aan de gebruikelijke therapieën."