Wetenschappers identificeren ten minste 11 vissoorten die mogelijk op het land kunnen lopen

14 Sep 2020

Wetenschappers identificeren ten minste 11 vissoorten die mogelijk op het land kunnen lopen

In eerste instantie klinkt het idee van een wandelende vis belachelijk - maar zulke hybride wezens hebben een sleutelrol gespeeld in de evolutie van het dierenrijk op aarde. Nu heeft nieuw onderzoek aangetoond dat er meer vissen op het land kunnen rondlopen dan we ons ooit realiseerden.

Dat blijkt uit een gedetailleerde studie van de skeletten van de heuvellandschapsvissenfamilie in Azië, waaronder één soorten die we al kennen, kunnen tot op zekere hoogte lopen - de blinde en zeldzame grot-engelvis (of Cryptotora thamicola). Ten minste 10 andere soorten hebben waarschijnlijk dezelfde capaciteiten, zo blijkt uit de studie.

Door vast te stellen welke soorten heuvelstromende modderkruipers mogelijk kunnen gaan wandelen op vaste grond (de ademhalingsmoeilijkheden even negerend), hebben de onderzoekers Ik hoop meer te weten te komen over hoe de allereerste gewervelde dieren die over het land lopen, uit het water naar het land zijn gekomen.

Het is de bekkengordel - de verbinding tussen de wervelkolom en de bekkenvin - dat is de sleutel . Het team bekeek de botstructuur van 29 verschillende soorten uit de heuvelstroom-modderkruiper-groep, identificeerde drie verschillende soorten bekkenvorm en ontdekte dat 10 andere soorten dezelfde botverbinding deelden als Cryptotora thamicola.

"Gewoonlijk hebben vissen geen verband tussen hun ruggengraat en bekkenvin', zegt bioloog Zachary Randall van het Florida Museum of Natural History.

'Maar voorheen was het idee dat de grotengelvis totaal uniek was. echt gaaf aan dit artikel is dat het met veel detail laat zien dat robuuste bekkengordels vaker voorkomen dan we dachten in de heuvellandschapenfamilie. "

De grotengelvis gebruikt vergrote ribben en stabiliserende spieren om zich te verplaatsen via een "salamander-achtige wiebel" die gebruik maakt van zijn vinnen. Het is de enige modderkruiper die is waargenomen in een heuvelstroom die zoiets als een wandeling maakt.

Deskundigen denken dat het de mogelijkheid heeft ontwikkeld om door snelstromende grotstromen te bewegen en mogelijk zuurstofrijke stromen te bereiken die andere vissen kunnen er niet komen. Het kan zelfs worden gebruikt om de vis in een ondiepe en lichte waterval te krijgen.

Een van de bestudeerde soorten, Homaloptera bilineata, gebruikt zijn vinnen om zichzelf voort te stuwen. (Florida Museum / Zachary Randall)

Door een combinatie van DNA-analyse en computertomografie (CT) -scans vonden de onderzoekers bewijs dat de vaardigheden genetisch waren overgedragen en werden gedeeld met andere leden van de heuvelstroom modderkruiper familie. Het lijkt niet te zijn geëvolueerd uit slechts één enkele bron.

Dit alles geeft biologen een veel nauwkeurigere evolutionaire stamboom als het gaat om wandelende vissen - en een kader om te proberen er meer van te identificeren in de toekomst, hoewel het niveau van loopvaardigheid waarschijnlijk van soort tot soort zal variëren.

"Deze studie bracht een team van onderzoekers samen met interesses en expertiseniveaus die verschilden van degenen onder ons die veldwerk doen en vissen in hun natuurlijke leefomgeving bestuderen, aan genetici, aan vergelijkende anatomen, "zegt bioloog Lawrence Page van het Florida Museum of Natural History.

" Het resultaat is een sterk verbeterd begrip van de evolutie van een uiterst ongewoon event - het vermogen van een vis om op het land te lopen. "