Welke server past goed bij jou?

07 Feb 2021

Welke server past goed bij jou?

Bij veel hostingproviders kan het nogal een uitdaging zijn om de juiste server voor jouw doeleinden te vinden. Want je hebt namelijk verschillende soorten servers, namelijk dedicated server en VPS. Beide zijn een goede keuze om mee aan de slag te gaan als je een server nodig hebt. Maar het is belangrijk dat je jouw behoeftes goed op een rijtje hebt staan, want er zitten namelijk verschillen tussen dedicated server en een VPS. In dit artikel ga ik je vertellen hoe deze twee servers werken en wat de verschillen tussen deze twee servers zijn.

Wat is een dedicated server?

Een dedicated server is een server waarop enkel jouw software draait en niet wordt gedeeld met een ander bedrijf.Dit komt neer op dat jij een volledige hardware server hebt met eigen processoren, RAM geheugen en hardeschijven. Een dedicated server is een fysiek computersysteem, is eigenlijk hetzelfde als een virtual private server. Deze server is vaak verbonden met het internet en wordt door een hostingprovider te huur aangeboden. Het woord dedicated betekent dat de server volledig van jou alleen is. Hierbij wordt de server dus niet gedeeld met andere klanten. Alle resources worden toegewezen aan de klant die de server huurt. Het is iets duurder dan een VPS omdat je meer resources en een grotere servercapaciteit krijgt. Een dedicated server is een goede keuze wanneer je een complexe applicatie of website hebt met veel verkeer. Het is vaak ook een goede hosting oplossing voor softwareprogramma's die een grote database hebben. Een dedicated server is wat duurder, maar je krijgt er veel capaciteit voor terug. Waardoor jouw applicaties soepel kan verlopen, hierdoor voorkom je problemen tijdens het gebruik. Je kunt ook bij een hostingbedrijf altijd omlaag gaan met je pakket of juist omhoog als jouw behoeftes veranderen. 

Wat is een VPS?

Een VPS server is bijna hetzelfde als een dedicated server. Bij een VPS server is het grootste verschil dat de resources van jouw server zoals een CPU, RAM en opslag worden verdeeld over verschillende servers. Dit is namelijk het grootste verschil als je het vergelijkt met een dedicated server. Een volledige server werkt hetzelfde als verschillende servers en kunnen ze hebben allemaal hun eigen applicaties, licenties en besturingssystemen onafhankelijk uitvoeren. De gegevens zijn verdeeld over meerdere servers, dit leidt tot meer controle en beveiliging. Je kunt makkelijk voor een VPS kiezen wanneer je klein wilt beginnen zonder grote inversteringen te doen. Ook biedt een VPS meer flexibiliteit dan een dedicated server op het gebied van upgrades van verschillende pakketten. Hierdoor kan je dus klein beginnen en makkelijk je pakket upgrade. Hier kan bijvoorbeeld webserver software of een e-mailserver deel van uitmaken, maar ook toepassingen zoals een e-commerce of blogsysteem.