Wat zijn refurbished apparaten en wat zijn de voordelen?

15 Nov 2020

Wat zijn refurbished apparaten en wat zijn de voordelen?

Steeds vaker zie je de term refurbished voorbij komen op het internet. Zelfs Apple biedt refurbished toestellen aan op hun website. Zo’n refurbished iPhone is een stuk goedkoper dan een super nieuw toestel. Vaak is het bij deze toestellen dat er een klein onderdeel in de telefoon zelf kapot is en dat verder het toestel gewoon nog goed functioneert. Door alleen dat  kleine onderdeeltje te vervangen, kan de toestel gewoon weer gebruikt worden door iemand anders. Maar je kan nu denken is goedkoop niet duurkoop? In dit artikel ga ik je de voor en nadelen van refurbished apparaten behandelen.

Wat is refurbished 

Refurbished smartphones zijn eigenlijk tweedehands telefoons. Maar om het even duidelijk te maken, niet elke tweedehands telefoon is een refurbished telefoon. Een telefoon is tweedehands wanneer de persoon de nieuwe telefoon gebruikt en hem daarna verkoopt. Dan komt het in handen van een tweede persoon. Maar je kunt ook je telefoon verkopen aan refurbish winkels. Deze bedrijven kopen toestellen op of in en controleren ze nauwkeurig. Ze kijken wat er mis is met de telefoon en vervangen de onderdelen die niet meer goed werken. Het is alsnog dan een tweedehands telefoon maar ze hebben nieuwe onderdelen erin gestopt. 

Verschillende refurbished apparaten

Je ziet verschillende apparaten die refurbished kunnen zijn. Zo kun je denken aan  refurbished telefoons, refurbished tablets, refurbished computers maar ook wasmachines en tv’s. Je ziet het vaakst refurbished telefoons voorbij komen, omdat daar de onderdelen makkelijk van zijn te vervangen. Bij een wasmachine zal het vervangen van onderdelen toch een stuk ingewikkelder zijn, aangezien het een groter apparaat is. 

Apple refurbished keurmerk

Voor iPhones, iPads en MacBooks bestaat er een speciaal keurmerk voor refurbished apparaten. De bedrijven die aangesloten zijn bij dit keurmerk, kijken nauwkeurig naar de hardware en software van het apparaat. Belangrijke onderdelen van deze apparaten zijn de accu en het beeldscherm. Wanneer je een apparaat koopt is het belangrijk dat de accu wel lang meegaat en dat er geen krassen op het scherm zitten. Vaak geven deze winkels 24 maanden garantie op de toestellen. 

Conditie van de apparaten

Het is belangrijk dat je de staat van het toestel controleert. De meeste webshops geven hier duidelijke informatie over, zodat jij als koper op de hoogte bent van de staat van het toestel. Je hebt 3 categorieën waar refurbished toestellen in worden gedeeld: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt. Bij elke webshop is dit weer verschillend. Bij zichtbaar gebruikt kan het zijn dat er een kras aan de achterkant van het toestel zit, maar dan is de binnenkant dus de hardware nog wel goed. Je moet goed onthouden dat wanneer je niet tevreden bent over het toestel dat je het binnen 14 dagen retour kan sturen.