Wat doet een arbo arts precies?

05 Jul 2021

Wat doet een arbo arts precies?

Wanneer een werknemer zich ziek meldt, speelt een arbo arts een belangrijke rol. Een arbo arts geeft advies op gebied van verzuimpreventie. Er zit een duidelijk verschil tussen een arbo arts en een bedrijfsarts. De rol van de arbo arts is namelijk een stuk beperkter. Maar wat doet een arbo arts nou precies? Hieronder kun je de verschillen zien tussen een arbo arts en een bedrijfsarts. 

Wat is het verschil tussen een arbo arts en een bedrijfsarts?

Een arbo arts kan helpen bij de begeleiding van een zieke werknemer, deze arts is in dienst bij een arbodienst. Een arbo arts is een basisarts die werkt onder toezicht van een bedrijfsarts. De bedrijfsarts heeft zich na een basisopleiding van arts nog vier jaar lang gespecialiseerd op het gebied van arbeid en gezondheid. Een arbo arts heeft een medische opleiding gedaan en heeft zich niet verder gespecialiseerd. Veel arbo artsen zijn dan ook basisartsen die geen opleiding op gebied van arbeid en zorg hebben gevolgd. Een ander groot verschil is dat bedrijfsarts een beschermde titel is en arbo arts niet. Een bedrijfsarts mag doorverwijzen naar een specialist, een arboarts mag dit niet doen. Maar deze twee artsen hebben ook overeenkomsten. Een arbo arts en een bedrijfsarts krijgen dagelijks met het werkleven van werknemers te maken, die bijvoorbeeld een burn-out hebben. Ze praten met de werkgever en de werknemer en bezoeken ze ook op werk. Beide doen ook medisch onderzoek, door bijvoorbeeld bloed af te nemen. Sporttest worden er tegenwoordig ook gedaan om de fitheid van een medewerker te onderzoeken. Ze kijken naar de het gehele medische plaatje van de werknemer, maar ook naar de werk en privé situatie. 

Wat doet een arbo arts?

Wanneer een werknemer zich ziek meldt, moet hier wel iets mee gedaan worden. Een arbo arts kan de werknemer op een spreekuur uitnodigen, om zo te beoordelen wat de status van de werknemer is op gebied van verzuim. Vaak wordt er gekeken of de werknemer nog wel kan werken. Waar het nodig zal zijn kan de arbo arts de werknemer begeleiden bij de re-integratie op de werkvloer. De arbo arts kan de werkgever adviseren over maatregelen betreft verzuim. Voornamelijk gaan deze adviezen over hoe je de verzuim zoveel mogelijk kunt minimaliseren. Alle werkzaamheden mag een arbo arts alleen uitvoeren onder toezicht van een bedrijfsarts. De taken van een arbo arts zijn voornamelijk begeleiding geven bij verzuim. Een arbo arts kan je helpen bij het maken van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) en een plan van aanpak. Daarnaast worden werknemers onderzocht die risico lopen op het werk. Maar een arbo arts gaat preventief te werk, door voorlichting en training te geven voorkom je namelijk dat er verzuim plaatsvindt.