Waarom vinden we afscheid nemen moeilijk?

16 Jun 2021

Waarom vinden we afscheid nemen moeilijk?

Niemand houdt van afscheid nemen. We vinden het moeilijk, zwaar en willen het eigenlijk niet doen. Toch zullen er veel momenten in ons leven zijn waarin we afscheid moeten nemen. Of dit nu van een plek of persoon is, het blijft lastig. Waarom is het dan toch zo moeilijk? Hier kunnen we boekdelen over schrijven. Dit wordt al lange tijd onderzocht en we komen steeds meer te weten. Gelukkig kunnen we met de gevonden tips op een betere manier afscheid nemen. Ook jij! Degene die dit liever wegstopt en in zijn of haar eentje huilt. Dit is niet nodig.

Accepteren, omarmen en loslaten

De eerste stap bij afscheid nemen is het accepteren dat iemand er niet meer is. Dit is misschien wel de moeilijkste stap. We willen niet accepteren dat iemand er niet meer is. Dit is een enorme ontwenning. Geef jezelf daarom de tijd om je slecht te voelen en verdrietig te zijn. Omarm de emoties die je voelt. Rouwen en emoties bestaan uit verschillende fasen. Je voelt je boos, verdrietig, ergens ben je blij dat bijvoorbeeld een ziek iemand nu rust heeft of iemand die een mooie leeftijd heeft behaald, enzovoorts. Vergeet ook niet dat praten enorm helpt. Praat met familie en vrienden. Je bent niet de enige die aan het rouwen is. Door samen te rouwen maak je het voor jezelf ook makkelijker.

Afscheid nemen in tijden van Corona

Helaas hebben we nog steeds met het coronavirus te maken. Inmiddels zijn er hier en daar wat versoepelingen, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Ook als het gaat om de regels omrent een begrafenis. We kunnen niet te veel mensen uitnodigen en er zijn strenge regels. Dit maakt afscheid nemen in deze tijd ontzettend zwaar. Weet je op dit moment niet meer zo goed wat wel en niet mag? Dan kun je kijken op www.pc.nl. Daar lees je wat er nog wel mogelijk is. Het beste is om even te bellen en te kijken naar de opties die je interessant vindt.

Magische momenten in leven houden

Je kunt accepteren en loslaten, maar je kunt tegelijkertijd ook magische momenten in leven houden. Vier zijn of haar verjaardag ieder jaar weer. Mooie herinneringen terug kijken of bespreken met iemand helpt ook. Het zijn mooie momenten en die mogen besproken en herbeleefd worden. Hier zal je nooit op afgerekend worden door iemand.