Waarom mensen een VPN gebruiken

20 Jan 2021

Waarom mensen een VPN gebruiken

Door gebruik te maken van een VPN wordt je internetverkeer versleuteld via een beveiligde verbinding. Dit heet een zogenaamde VPN-tunnel, daarna wordt het naar een VPN-server gestuurd. Hierna krijg je pas de pagina te zien waar jij informatie hebt over opgevraagd. Door gebruik te maken van een VPN, kun je veiliger gebruik maken van het internet. Hieronder leggen we uit waarom een VPN handig is en redenen waarom mensen gebruik maken van een VPN.

Waarom gebruik maken van een VPN?

Wanneer je gebruik maakt van een VPN is het doel om je privacy online te verbeteren. Daarnaast kan een VPN ook gebruikt worden om mensen hun digitale informatie te beschermen tegen hackers. Maar naast veilig internetten, wordt een VPN ook gebruikt om veilig en anoniem te kunnen downloaden of bijvoorbeeld gebruik te maken van Netflix uit het buitenland. Voor mensen die in het buitenland wonen kan een VPN handig zijn om uitzendingen te kijken uit Nederland. 

Betere privacy

Je kunt een VPN gebruiken om betere privacy te creëren. Een apparaat dat is verbonden met het internet heeft een uniek adres, dit noemen we een IP-adres. Een IP-adres is vergelijkbaar met je huisadres, het is een unieke omschrijving van jouw locatie. Hierdoor kun je makkelijk gevonden worden door andere mensen. Maar je hebt een IP-adres wel nodig om te kunnen internetten. Wanneer je geen gebruik zou maken van een IP-adres weten andere computers en websites niet waar ze de door jou opgevraagde informatie naar toe moeten sturen. Om toch gebruik te kunnen maken van een IP-adres kun je het beste VPN gebruiken, dit zorgt ervoor dat je een stuk veilig kan internetten. Door een VPN blijft jouw IP-adres en locatie verborgen.

Veilig gebruik maken van openbare netwerken

Wanneer je vaak op stap bent en op verschillende plaatsen moet werken, ben je misschien genoodzaakt om gebruik te maken van openbare netwerken. Het nadeel van openbare netwerken is het grote veiligheidsrisico wat je loopt. Mensen kunnen makkelijk inbreken op openbare netwerken en jouw internetverkeer onderscheppen. Ga dan ook niet bankieren wanneer je gebruik maakt van een openbare netwerk, hierdoor kan makkelijk je bankrekening geplunderd worden. Een VPN zorgt ervoor dat al je internetverkeer wordt versleutelt. Hierdoor wordt het voor criminelen een stuk lastiger om in te breken op jouw computer en je IP-adres.

Anoniem gebruik maken van Google

Google is een super groot bedrijf, waarvan veel mensen gebruik maken. Google komt steeds meer over je te weten. Misschien vraag je jezelf wel eens af hoe je nou opeens allemaal advertenties van die laptop tegen komt tijdens het gebruik van verschillende websites. Google weet precies waar jij naar op zoek gaat en welke zoekopdrachten jij uitvoert. Door een VPN in te stellen kan jij een stuk anoniemer op het internet browsen. Zonder de hele tijd advertenties te krijgen van die ene laptop die je graag wilt hebben.