Waarom je asbest moet verwijderen

21 Mar 2021

Waarom je asbest moet verwijderen

Asbestmateriaal hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar het kan wel gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk om je woning asbestvrij te maken, voordat je asbestvezels inademt. Asbestvezels zijn namelijk slecht voor de gezondheid van de mens, het kan namelijk leiden tot kanker. Hieronder kun je lezen wat is asbest precies is en hoe je het beste asbest kan verwijderen. 

Wat is asbest?

Asbest is een gesteente dat als bouwmateriaal werd gebruikt in de jaren 90 van de vorige eeuw. Het is nog steeds in veel gebouwen te vinden, en moet daarom ook soms verwijderd worden. Asbest is een gesteente, een groot kenmerk van asbest is dat het weinig mineralen bevat met daarin onbrandbare vezels namelijk asbestvezels. De meeste asbest kwam uit Rusland en Zuid-Amerika vandaan. Er zijn twee verschillende soorten asbest vormen namelijk spiraalvormige asbest en rechte asbest. Je kunt deze verschillende asbest van elkaar onderscheiden door de kleur, de meest voorkomende kleuren zijn wit, grijs of bruin. Asbest bestaat al heel lang en werd als bouwmateriaal gebruikt in de woningbouw.

Kenmerken van asbest

In het vorige stuk kon je lezen dat asbest voornamelijk wit, grijs of bruin van kleur is. Asbestvezels kun je niet met het blote oog zien en alleen met een microscoop. Asbest heeft voornamelijk een groot isolerend vermogen en is zeer geluiddempend. Vroeger werd asbest dan ook gebruikt als isolatiemateriaal bij plafonds en daken. Daarnaast is asbest een zeer goedkope grondstof, daarom kom je deze stof ook sneller tegen in goedkope materialen. Asbest is daarentegen ook zeer duurzaam en heeft een hoge slijtvastheid. Maar de asbestvezels zijn erg gevaarlijk voor het menselijk lichaam. Het komt vaak voor dat de asbestvezels vrijkomen en dat het wordt ingeademd. Meestal zitten deze vezels vast in andere materialen, dus kleine kans dat de vezels los laten. Maar het kan wel gebeuren dat het loslaat en dat je het inademt.  

Hoe verwijder je asbest?

Wanneer je huis of schuur gebouwd is voor 1994 kan er asbest in het dak zitten. Het dak kan dan beschadigd raken door het weer. Hierdoor kunnen er kankerverwekkende asbestvezels vrijkomen. Dan is het verstandig om uw asbestdak te verwijderen. Het verwijderen van asbest is een gevaarlijke klus, het is daarom af te raden om zelf asbest te verwijderen. Het is overigens ook geen optie om de asbest te laten zitten, aangezien het slecht is voor de menselijke gezondheid. Asbest laten verwijderen is daarom een klus wat je beter aan professionals kan overlaten. Zij weten ook precies hoe ze met deze materialen moeten omgaan en waar het naartoe gebracht moet worden. Het is namelijk niet de bedoeling dat deze materialen op de verkeerde plekken belanden, zoals in de natuur of bij het normale vuil. De kosten asbest verwijderen, hoeft niet hoog te zijn. Op deze manier weet je tenminste dat het goed wordt gedaan en dat jij zelf geen asbestvezels inademt.