Voordelen van waterontharders en waterfilters

21 May 2021

Voordelen van waterontharders en waterfilters

In Nederland kunnen we erg blij zijn met de goede kwaliteit van het water. Er zitten namelijk weinig bacteriën in het water, wat ons ziek kan maken. Dat neemt niet weg dat het water nog schoner gemaakt kan worden. In het water zitten immers nog te stoffen kalk en magnesium, deze zijn niet heel schadelijk voor de gezondheid maar het kan wel voor andere problemen zorgen. Je kunt daarom machines kopen die het water nog schoner kunnen maken. Er zijn hierin twee opties: een waterontharder of waterfilter. Tussen deze twee apparaten zit wel een groot verschil. Hieronder kun je lezen wat de verschillen tussen een waterontharder is en een waterfilter. 

Waterkwaliteit verbeteren

Er zitten dus verschillen tussen een waterfilter en een waterontharder. Maar ze hebben wel een heel belangrijk punt gemeen, ze verbeteren namelijk de waterkwaliteit. Een waterfilter zorgt er namelijk voor dat je nog voorzichtiger omgaat met het water, hierdoor zorg je er ook voor dat er geen vervuiling in het waterleiding komt. Na een ongelukje kun je er dus voor zorgen dat je zonder schadelijke stoffen kunt drinken van het leidingwater. Een waterontharder filtert alleen kalk en magnesium uit het water. Het resultaat van een waterontharder is dat je geen kalkaanslag meer in huis hebt. Dit betekend ook geen kalkaanslag op huishoudelijke apparaten en zelf zacht wasgoed. Huishoudelijke apparaten kunnen namelijk minder lang meegaan, door kalk. Een waterontharder kan jou op den duur veel kosten besparen. 

Geen filter in waterontharder

Een waterontharder en een water filter zorgen dus allebei dat er iets uit het water wordt gehaald. Maar tussen deze twee systemen zit wel een groot verschil. Een waterontharder filtert het water niet in zijn totaliteit, maar haalt alleen de kalk en de magnesium eruit. Hierdoor heb je alsnog de kans dat er schadelijke stoffen in de waterleidingen zitten. De ontharder is vaak niet uitgerust met een filter. Eventueel zou er een sedimentfilter in geplaatst kunnen worden, hiermee kun je zwevende deeltjes uit het water filteren. Het is hierbij voornamelijk bedoeld om de waterontharder te beschermen. Als je graag wilt genieten van beide voordelen kun je het beste beide apparaten aanschaffen. 

Onderhouden van een waterontharder en waterfilter

Bij beide apparaten is het belangrijk dat je deze goed onderhoud. Bij een waterontharder kun je dit zelf heel makkelijk uitvoeren, maar je kunt ook gebruiken maken van de diensten van de leverancier van je apparaat. Wanneer je het zelf wilt onderhouden moet je regelmatig het regeneratiezout aanvullen en hierbij is het van belang dat je het vat schoonmaakt. Bij een filter is het ook belangrijk dat je het regelmatig onderhoud en dat je het filter vervangt. Bacteriën kunnen zich namelijk makkelijk ontwikkelen in een filter. Het is daarom goed om eens per half jaar een goede schoonmaak te doen.