Voordelen van sauna’s

29 Mar 2021

Voordelen van sauna’s

Je hebt sauna’s in allerlei verschillende vormen en maten. Daarnaast kun je ook nog kiezen of de sauna buiten of binnen wilt plaatsen. Wie regelmatig gebruik maakt van de sauna bouwt een sterke weerstand op. Dit komt door de wisseling van hoge en lage temperaturen en het afvoeren van afvalstoffen. Hieronder kun je lezen wat de voordelen van een sauna zijn en wat het verschil is tussen een binnen en buitensauna. 

Voordelen van een sauna

Een sauna heeft verschillende voordelen, ongeacht of die buiten of binnen staat. Een voordeel is dat het de doorbloeding bevordert en het uitscheiden van afvalstoffen. Daarnaast helpt een bezoek aan de sauna ook bij spierpijn. Dit komt omdat je hart harder gaat kloppen, en je bloed dus sneller gaat stromen. De sauna helpt ook voor het verminderen van stress en helpt je ontspannen. Een sauna is een rustige plek waarbij je even helemaal tot rust kan komen. Door regelmatig een bezoekje aan de sauna te brengen, verhoog je je weerstand. Dat komt omdat je in de sauna meer witte bloedcellen aanmaakt en je beter bestand bent tegen ziektes. De sauna helpt ook bij het beter slapen, je lichaam ontspant namelijk door de sauna. Hierdoor zul je dieper slapen. Zeker als je last hebt van slaapproblemen, kan een sauna daar een uitkomst voor bieden. 

Binnensauna

Een binnensauna is vaak goedkoper in aanschaf dan een buitensauna. Binnensauna’s zijn vaak makkelijk op te bouwen en je hebt er ook niet veel ruimte voor nodig. Kleine sauna’s kunnen zelfs met het stopcontact worden aangesloten. Daarnaast zijn de verbruikskosten een stuk lager dan die van een buitensauna. Binnen is het warmer dan buiten, waardoor het minder energie kost om de sauna op de juiste temperatuur te krijgen. Als je kiest voor een binnensauna is het aan te raden om van te voren warm te douche. Hierdoor is je lichaam al gewend aan de warme waardoor je goed transpireert in de sauna. 

Buitensauna

Bij een binnensauna is het natuurlijk prettig dat je niet het huis uit moet. Maar een buitensauna heeft ook veel voordelen. Na een bezoek aan de sauna is het belangrijk dat je goed afkoelt. In de winter hoef je alleen naar buiten te stappen, en hoef je geen koude douche meer te nemen. Wanneer je kiest voor een buitensauna heb je ook meer ruimte, om uiteindelijk te kiezen waar je de sauna gaat plaatsen. Ook ben je vaak minder beperkt in de afmetingen, je kunt hierdoor een formaat kiezen waar meer personen in kunnen. Daarnaast is de ontluchting van de sauna erg makkelijk, wanneer je kiest voor een buitensauna. Daarnaast kun je bij een buitensauna gaan uitbouwen, waardoor je er voor kunt kiezen om naast de sauna een aparte douche te plaatsen. De temperatuur van een buitensauna kan variëren van 50ºC tot zo’n 100ºC. Een ander voordeel van een buitensauna is dat je in eigen tempo kan ervaren wat voor jou de gewenste temperatuur is. Dat is namelijk voor iedereen verschillend.