Voordelen van een goede bureaustoel

11 May 2021

Voordelen van een goede bureaustoel

Fysiotherapeuten merken steeds vaker dat ze cliënten ontvangen die last van hun rug hebben. Veel voorkomende oorzaak? Een verkeerde bureaustoel! Vooral nu met het vele thuiswerken wordt het steeds belangrijker dat je in het bezit van een goede bureaustoel. Dit kan je veel lichaamsklachten besparen. We lichten graag toe wat de verschillen tussen ergonomische en gewone bureaustoelen zijn.

Ergonomische bureaustoelen

Misschien heb je nog nooit van de term ‘ergonomie’ gehoord, maar ergonomische bureaustoelen zijn de laatste tijd onwijs populair. Deze stoelen worden namelijk niet voor de massa geproduceerd, maar er wordt hierbij juist rekening gehouden met de behoeftes van ieder mens. Geen één van deze stoelen is namelijk hetzelfde, dit komt omdat ieder mens weer andere behoeftes heeft en natuurlijk een ander lichaam heeft. Een ergonomische bureaustoel is daarom voorzien van verschillende bedienings- en verstelmogelijkheden, zodat de stoel naar ieders wens kan worden ingesteld. Hierdoor krijg je de perfecte ondersteuning voor je lichaam en voorkom je rug- en nekklachten.

Gewone bureaustoelen

e kunt bij veel woonwinkels bureaustoelen kopen. Denk bijvoorbeeld aan een Ikea of Leen Bakker. Dit zijn echter vaak stoelen die wat eenvoudiger zijn. Dat wil zeggen dat ze simpelweg minder verstelmogelijkheden hebben. Je kunt een gewone, simpele bureaustoel dus niet afstemmen op jouw lichaam en dat is jammer. Wat je wel kunt aanpassen is de hoogte en armsteunen van de stoel. Vaak kan je ook nog wel de achterkant van de stoel verstellen, door in te stellen hoe ver je naar achter kan leunen. Een gewone bureaustoel is op zich prima om huis te hebben, maar ga je de stoel echt bijna dagelijks gebruiken voor je werk, dan kun je beter een ergonomische bureaustoel kiezen.

 

Ergonomische bureaustoel versus normale bureaustoel

Een ergonomische stoel draait er voornamelijk om dat je lichaam optimaal wordt ondersteund: waar nodig ondersteunt de stoel jouw lichaam. Zeker wanneer je lang moet zitten, is een ergonomische stoel geen verkeerde investering. Bij een normale bureaustoel draait het er voornamelijk om dat je erop kunt zitten en werken. Maar voor lange dagen is het niet ideaal. Bij normale stoelen zie je toch vaker dat mensen naar de fysiotherapeut moeten gaan, omdat ze te veel klachten aan hun rug krijgen. Voorkomen is beter dan genezen, dus ons advies gaat uit naar de aanschaf van een ergonomische bureaustoel. Optimale ondersteuning tijdens het werken is immers ontzettend belangrijk!