Virtueel betalen met cryptovaluta steeds populairder

05 Nov 2020

Virtueel betalen met cryptovaluta steeds populairder

Cryptovaluta, of crypto’s, zijn digitale geldeenheden. Dit virtuele betaalmiddel bestaat alleen maar digitaal. Een interessante eigenschap van de cryptovaluta is dat je zelf de baas bent. Je slaat zelf de munten digitaal op en niet de bank waar je geld kan opslaan. Er zijn veel succesverhalen, van mensen die er snel veel geld mee hebben verdiend. Maar wat zijn crypto’s nou precies en hoe kun je ze aanschaffen? In deze blog vertellen we jou hier meer over zodat jij ook na dit artikel te lezen misschien wel net zo’n succesverhaal krijgt als de lezers voor jou! 

Hoe is het ontstaan?

Voordat we verder ingaan op wat crypto’s nou precies zijn, gaan wil ik je eerst even uitleggen hoe het is ontstaan. Het is namelijk allemaal begonnen bij de Bitcoin. In het jaar 2008 is deze coin ontwikkeld door Satoshi Nakamoto, met de bedoeling om een nieuwe betaalmethode systeem te ontwikkelen buiten banken om. 

Wat zijn crypto’s nou precies?

Crypto’s, zijn digitale geldeenheden. Dit virtuele betaalmiddel bestaat alleen maar digitaal. Je kunt er contant, maar dan digitaal mee betalen zonder dat je daar een bank voor nodig hebt. Bitcoins en andere cryptovaluta zoals Ethereum, zijn eigendom van iedereen die hier gebruik van maakt. De veilige technologie die hierachter schuilt en dit allemaal mogelijk maakt, heet Blockchain. 

Hoe werken blockchains?

Blockchain is een soort van database, hierin worden transacties opgeslagen. In dit geval gaat het om betalingen met een digitale munt, crypto’s dus. De informatie die wordt opgeslagen in een Blockchain, wordt onleesbaar gemaakt door middel van cryptografie. Daarom worden digitale munten zoals de Bitcoin ook wel ‘cryptovaluta’ genoemd. Er is geen eigenaar of toezichthouder bij een Blockchain, zoals dat bij normale databases dus wel het geval is. De gebruikers hebben zelf het toezicht.

Bitcoin en Ethereum

Bitcoin is de eerste cryptocurrency en de meest bekende. In begin 2009 was de eerste Bitcoin transactie. De belangrijkste eigenschap van Bitcoin is dat je direct van persoon naar persoon geld kan overmaken. In 2013 kwam Ethereum, dit is een online platform voor Ether. Het Ethereum netwerk biedt andere ontwikkelaars de mogelijkheid aan om eigen applicaties te maken. Maar ook bij Ethereum geld dat je direct van persoon naar persoon geld kan overmaken. Ethereum kopen is net zo makkelijk als Bitcoin kopen, het ligt dus aan jou in welke van de twee je wilt investeren. 

Betalen met bitcoins

Om met Bitcoins te betalen maak je een zogenaamde “wallet” aan. Dit is een digitale portemonnee om je Bitcoins mee te beheren. Voor elke wallet is er een privé code, wanneer je deze code kwijt raakt heb je geen toegang meer tot je Bitcoins en betekent het dat je ze kwijt bent. Je hebt 3 verschillende soorten wallets: Online wallet, Software wallet en Hardware wallet. Je kunt in Nederland bij veel webshops met Bitcoins betalen, een goed voorbeeld is Thuisbezorgd.nl.