Type 1-diabetes kan zich ontwikkelen voordat baby's geboren zijn

09 Oct 2020

Type 1-diabetes kan zich ontwikkelen voordat baby's geboren zijn

Type 1 diabetes kan zich ontwikkelen als baby's nog in de baarmoeder zijn, zo blijkt uit een onderzoek.

Eerder dachten experts dat de aandoening alleen optreedt als baby's ouder zijn dan zes maanden.

Maar nieuw onderzoek onder leiding van de Universiteit van Exeter wees uit dat het auto-immuunsysteem ziekte - die optreedt wanneer het immuunsysteem insuline-producerende cellen aanvalt - kan zich ontwikkelen voordat baby's zelfs maar geboren zijn.

Experts zeiden dat de doorbraak hoop wekt dat wetenschappers nieuwe behandelingen voor diabetes type 1.

Diabetes treedt op wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt tot risicovolle niveaus en kan leiden tot fatale complicaties, waaronder amputaties, verlies van gezichtsvermogen, nierziekte beroerte en hartaandoeningen.

WAT IS TYPE 1 DIABETES?

Type 1-diabetes is een niet te voorkomen auto-immuunziekte die zich gewoonlijk in de kindertijd ontwikkelt, maar type 2 wordt meestal veroorzaakt door slechte voeding.

Het treft ongeveer 400.000 mensen in het VK, een van de hoogste percentages ter wereld. Ongeveer 1,25 miljoen Amerikanen worden ook getroffen.

Het begint wanneer het lichaam zich per ongeluk richt op insulineproducerende cellen in de alvleesklier die de bloedsuikerspiegel op peil houden.

Als gevolg hiervan kan het de belangrijkste organen van het lichaam drastisch aantasten en worden patiënten gedwongen zichzelf regelmatig met insuline te injecteren.

Type 1-diabetes is een niet te voorkomen auto-immuunziekte die zich meestal in de kindertijd ontwikkelt, maar type 2 wordt meestal veroorzaakt door een slechte voeding.

Tot voor kort men dacht dat kinderen jonger dan zes maanden alleen neonatale diabetes konden ontwikkelen, die wordt veroorzaakt door een genetische mutatie, en niet type 1 diabetes.

Maar een studie van meer dan 400 kinderen met diabetes, gisteren gepubliceerd in Diabetologia, ontdekten dat kinderen de ziekte ook vóór de leeftijd van zes maanden konden krijgen, zelfs als ze de genetische mutatie.

Het is de eerste keer dat bij kinderen van deze jonge leeftijd een auto-immuunziekte wordt waargenomen die niet wordt veroorzaakt door een enkele genetische verandering.

Het onderzoeksteam ontdekte ook dat kinderen met deze zeer vroege diabetes type 1 een lager dan gemiddeld geboortegewicht hadden.

Gewoonlijk begint een foetus insuline aan te maken in de baarmoeder, waardoor ze kunnen groeien.

Maar de nieuwe bevindingen suggereren de immuunaanval achter type 1 diabetes kan bij sommige baby's voor de geboorte beginnen, wat leidt tot een verminderde insulineproductie en bijgevolg een lager geboortegewicht.

Dr. Elizabeth Robertson, directeur onderzoek bij Diabetes UK, die samen financierde het onderzoek, zei: 'Door voor de eerste keer het bestaan ​​van diabetes type 1 in de allereerste levensmaanden te onthullen, herschrijven deze belangrijke bevindingen ons begrip van wanneer de aandoening kan toeslaan en wanneer het immuunsysteem em kan fout gaan.

'We moeten nu samen kijken hoe en waarom diabetes type 1 zich op zo'n jonge leeftijd kan ontwikkelen.

'Dit zou ook cruciale inzichten kunnen ontsluiten in de oorzaken van diabetes type 1 meer in het algemeen bij mensen van alle leeftijden, en het zal essentieel zijn om behandelingen te ontwikkelen die deze levensveranderende aandoening bij baby's stoppen of voorkomen.'

Dr. Matthew Johnston, Exeter Center of Excellence in Diabetes (EXCEED) E3 Research Fellow aan de Universiteit van Exeter, zei: 'Deze studie bewijst dat type 1 diabetes kan aanwezig zijn in de eerste paar maanden van het leven, en bij een kleine subgroep van baby's kan het zelfs vóór de geboorte beginnen.

'We ontdekten ook dat diabetes die zo jong werd gediagnosticeerd, geassocieerd was met snelle progressie tot volledige vernietiging van insulineproducerende bètacellen.'

Dr. Richard Oram, Diabetes UK Harry Keen Fellow aan de Universiteit van Exeter, zei: 'De volgende fasen van dit werk, waarin we het immuunsysteem bestuderen in meer details, zal hopelijk helpen verklaren hoe het mogelijk is dat diabetes type 1 zich zo vroeg ontwikkelt en of deze inzichten nieuwe manieren kunnen openen om de aandoening in de toekomst te voorkomen of te behandelen. '