Soorten begraafplaatsen in Nederland
05 May 2021
In Nederland bestaan er twee soorten begraafplaatsen: gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen. Verder zijn er nog een hoop regels en eisen waaraan een graf moet voldoen en waar je iemand kun begraven. Op basis hiervan verschillen begraafplaatsen van elkaar en is het voor sommigen lastig om een keuze te maken. Om het een beetje simpel te houden vertellen we wat gemeentelijke begraafplaatsen zijn. Dit betekent dat vrijwel iedere gemeente minimaal één begraafplaats heeft. Onder religieuze begraafplaatsen vallen begraafplaatsen van een religieuze gemeenschap, een bedrijf of instelling of een natuurlijk persoon. Een natuurlijk persoon is iemand vanaf 18 jaar of ouder.
Afscheid nemen op afstand
Met de huidige coronamaatregelen kunnen we helaas geen grote begrafenis plannen. Er kunnen maar een beperkt aantal mensen uitgenodigd worden. Gelukkig bieden begraafplaatsen, zoals bijvoorbeeld Uitvaart Amsterdam, online streaming aan. Zo kunnen mensen op afstand meekijken en ook afscheid nemen. Sommigen kiezen ervoor om twee keer een dienst te regelen. De eerste groep komt langs om alle zaken te bespreken en kunnen vaak kijken naar de open kist. De tweede groep is er bij de daadwerkelijke begrafenis.
Religieuze begraafplaatsen
In Nederland zijn er ook een hoop religieuze begraafplaatsen, zoals bijvoorbeeld een Islamitische begraafplaats Amsterdam of een Joodse begraafplaatsen. Voor iedere religie is het in Nederland mogelijk om te begraven. Verder kun je ook kiezen voor diverse verschijningsvormen. Dit houdt in op wat voor manier iemand begraven wordt. Wat voor grafsteen wil je plaatsen en wat voor informatie wil je hier delen? Een religieuze begrafenis verloopt ook iets anders en er zijn andere zaken die geregeld moeten worden.
Crematie of begraven?
Steeds meer mensen kiezen ervoor gecremeerd te worden. We zien dat er steeds minder plek is om mensen te begraven wat betekent dat er in sommige gevallen een graf geopend en herplaatst wordt. Heeft de overledene niks geregeld wat betreft een verzekering na het overlijden? Dan bepaalt de familie of iemand gecremeerd of begraven wordt. Op basis hiervan kun je verdergaan.
Wat voor asbestemmingen zijn er?
In Nederland kun je op vele manieren een asbestemming bepalen. Ook bepaal je waar je as bewaard. Sommige mensen willen dit verwerken in sieraden die ze dagelijks dragen. Anderen willen liever een urnengraf of een urnenmuur bij een begraafplaats. Dit is geheel persoonlijk en wordt ook besproken met de familie. Heb je nooit eerder een begrafenis geregeld? Dan kun je in je omgeving vragen of anderen ervaring hebben en of ze tips kunnen geven.