Shortlease de nieuwe marktleider op gebied van leasen

19 Jan 2021

Shortlease de nieuwe marktleider op gebied van leasen

Je kent waarschijnlijk al de termen zakelijk leasen en private leasen, maar er is ook shortlease. Maar wat is precies shortlease en wat houdt het in? Shortlease is de moderne variant van autolease. Shortlease houdt eigenlijk in dat je meer vrijheid en flexibiliteit hebt door het kortdurende contract wat je aan gaat en waarbij je zelfs al na een maand je contract kan opzeggen. Bij shortlease zit je eigenlijk tussen het huren van een auto en het lease van een auto in. In dit artikel ga ik je vertellen wat shortlease precies inhoudt. 

Wat is lease?

Er bestaan verschillende manieren om een nieuwe auto te rijden. Je kunt een nieuwe auto kopen met geld waarvoor je hebt gespaard. Maar het is ook mogelijk om een lening af te sluiten voor een auto. Als derde optie heb je de mogelijkheid om een auto te leasen bij een leasemaatschappij. Ook hierin heb je 3 verschillende soorten lease contracten die je kunt afsluiten: zakelijke lease, private lease en shortlease. Bij het leasen van een auto, huur je de auto van de leasemaatschappij. Je gaat een leasecontract aan met de leasemaatschappij waarin je dus een overeenkomst met ze aan gaat. Bij shortlease  ben je hierin vrijer omdat je zelf kan kiezen wanneer je het contract wilt verbreken.

Wat is shortlease?

Auto shortlease is een van de nieuwe varianten op het gebied van leasen. Het is eigenlijk een vorm van operational lease maar dan duurt deze leaseperiode heel kort. Wanneer je kiest voor shortlease heb je nog steeds alle flexibiliteit als dat wanneer je bijvoorbeeld zou huren. Een voordeel van shortlease is dat je voor 1 maand een auto kan leasen. Net zoals bij andere leasecontracten betaal je bij shortlease ook een vaste prijs per maand met daarin alle kosten van de auto inbegrepen. In de vaste prijs zit de wegenbelasting, onderhoud, verzekering en afschrijving. Het fijne bij lease en shortlease is dat je verder niet zorgen hoeft te maken om onverwachte kosten van je auto. Je hoeft eigenlijk naast de vaste prijs per maand, alleen nog maar benzinekosten te betalen want dit zit niet inbegrepen in de prijs. 

Kiezen tussen normaal lease of shortlease

Maar welke lease variant moet je nou kiezen? Je kunt kiezen voor een goedkope shortlease zakelijk. Hierbij heb je de keuze uit diverse auto's en kan je een shortlease overeenkomst afsluiten. Je moet wel een aantal afwegingen maken en de belangrijkste daarvan is hoelang je de auto nodig denkt te hebben. Als je de auto voor een aantal jaar nodig hebt, zal ik het je afraden om voor shortlease te gaan. Want het is vaak wel zo dat shortlease een stuk duurder kan zijn omdat je meer flexibiliteit hebt op het gebied van je leasecontract opzeggen. Je kunt kiezen voor een goedkope shortlease zakelijk. Voor zakelijk leasen is het slim om over te stappen op shortlease, omdat je zo kunt voorkomen dat auto’s ongebruikt op het bedrijfsterrein staan. Terwijl je vastzit aan een langjarig contract, met shortlease kan je per maand je contract opzeggen. Dit kan een hoop geld besparen, aangezien je dan niet meer betaald voor de auto’s die stil staan.