Schulden zijn verleden tijd

20 Feb 2021

Schulden zijn verleden tijd

We hebben al een tijdje te maken met corona en dit heeft veel invloed op de maatschappij. Het is namelijk slecht voor de economie, winkels en bedrijven zijn genoodzaakt hun deuren te sluiten. Hierdoor zijn er mensen die geen inkomsten meer ontvangen of zelfs hun baan verliezen. We hebben hierdoor gezien dat veel consumenten hoge bedragen open hebben staan bij verschillende webshops. Hieronder ga ik je vertellen hoe je op een goedkopere manier een lening kan nemen, om spullen aan te schaffen. Zodat jij geen hoge rentes meer hoeft te betalen aan webshops, als je te laat bent met betalen. 

Schulden bij webshops

Het is fijn dat wanneer je bij een webshop iets besteld, je achteraf kunt betalen. Handig wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe broek nodig hebt, maar twijfelt welke maat je moet bestellen. Dan is het ideaal om meerdere maten te bestellen, zonder daarvoor gelijk te betalen. Een bedrag van 250 euro kan erg veel zijn om in een keer te betalen, wanneer je niet alle vijf de broeken gaat houden. Maar veel mensen vergeten soms de rekening te betalen, wanneer ze voor de optie achteraf betalen hebben gekozen. Je houdt de broek met de juiste maat en stuurt de andere broeken weer terug, maar nu moet je nog wel die openstaande rekening betalen. Nu kost een broek niet veel geld, maar je kunt ook een bank bestellen op afbetaling. Een bank is namelijk veel duurder, waardoor je openstaande bedrag ook hoog zal zijn. Wanneer je dan niet op tijd je rekening betaald, kan het bedrijf waar jij een rekening open hebt open staan vragen om rente. Deze maximale vergoeding is 10%, maar als je een bedrag hebt openstaan van 1000 euro, moet je 100 euro als vergoeding betalen. Hoe langer je de betaling uitstelt, hoe meer rente je moet betalen. 

Lening is goedkoper

Het is niet goedkoop om bij een bedrijf een openstaand bedrag open te hebben staan. In het vorige stuk kon je lezen dat bedrijven een maximale vergoeding van 10% moeten vragen. Vorig jaar augustus was deze maximale vergoeding nog 14%, maar door deze moeilijke tijden hebben ze het verlaagd naar 10%.  Je ziet dat consumenten toch minder geld hebben om uit te geven, dit komt door het verlies van het inkomen door de crisis. Consumenten hebben nou eenmaal meer behoefte aan krediet, maar het is niet voordelig om een bedrag open te hebben staan bij een webshop. Geld lenen kan namelijk veel goedkoper. Wanneer jij als consument geld nodig hebt om spullen aan te schaffen, is het veel goedkoper om een gewone lening af te sluiten. Daarnaast is geld lenen nog nooit zo goedkoop geweest. 
Wanneer je aan het kijken bent voor een nieuwe hypotheek, is het slim om van alle banken de actuele hypotheekrentes te vergelijken. Door hypotheken met elkaar te vergelijken zie je hypotheekrentes die het beste bij jouw situatie passen.