R&B-zanger Akon gaat vooruit met een stad in Black Panther-stijl in Senegal

01 Sep 2020

R&B-zanger Akon gaat vooruit met een stad in Black Panther-stijl in Senegal

De Amerikaanse R & B-zanger Akon gaat door met plannen om een ​​futuristische pan-Afrikaanse stad te creëren en kondigt aan dat volgend jaar de bouw van het project van 6 miljard dollar (£ 4,5 miljard) zal beginnen, ondanks de onzekere toekomst van het wereldwijde toerisme.

Akon, die zijn idee voor de utopische stad voor het eerst aankondigde in 2018, heeft het beschreven als een "real-life Wakanda", in vergelijking met de technologisch geavanceerde fictieve Afrikaanse metropool die in de blockbusterfilm Black Panther wordt geportretteerd.

Maandag zei Akon dat hij hoopte dat zijn project de Senegalezen de broodnodige banen zou opleveren en ook zou dienen als een "thuis achter thuis" voor zwarte Amerikanen en anderen die te maken hebben met raciaal onrecht.

“Het systeem thuis behandelt ze oneerlijk op zoveel verschillende manieren dat je nooit voorstellen. En ze gaan er alleen doorheen omdat ze het gevoel hebben dat er geen andere manier is, "zei hij.

" Dus als je uit Amerika, Europa of ergens anders in de diaspora komt en je voelt dat je dat wilt bezoek Afrika, we willen dat Senegal je eerste stop is. "

Akon, die in de VS werd geboren uit Senegalese ouders, bracht een groot deel van zijn jeugd door in het West-Afrikaanse land, waar slechts 44% van de huishoudens op het platteland had zelfs in 2018 elektriciteit.

De Senegalese autoriteiten hebben hem omarmd als een inlandse zoon, hem geïntroduceerd met zijn voornaam Aliuane Thiam en hem geprezen voor zijn investeringen in Afrika in een tijd van wereldwijde financiële onzekerheid.

Maandag reisde hij met overheidsfunctionarissen naar de grasvelden in Mbodienne , 100 kilometer buiten de hoofdstad waar de bouw nog moet beginnen.

Minister van Toerisme Alioune Sarr zei dat de lancering van Akon komt op een moment dat particuliere investeringen schaars en hard nodig zijn. Internationale vluchten zijn hervat in Senegal, maar zijn momenteel alleen voor burgers en ingezetenen op een paar uitzonderingen na.

“Covid-19 heeft overal twijfel gezaaid. Dit betekent dat degenen die twijfels hadden over de aantrekkelijkheid van Senegal, en Afrika in het algemeen, zichzelf ervan moeten overtuigen dat er mannen en vrouwen zijn die in Afrika geloven, ”zei hij.

Akon zei dat het project al ongeveer een derde van de benodigde 6 miljard dollar, maar weigerde zijn investeerders publiekelijk te identificeren, daarbij verwijzend naar geheimhoudingsovereenkomsten. Nadat de bouw begin 2021 is begonnen, kan de eerste fase van het project alleen al meer dan drie jaar duren, zei hij.

De bijna surrealistische, waterachtige ontwerpen van Akon City zijn geïnspireerd op de vormen van traditionele sculpturen lang gemaakt in de dorpen van Afrika, zei hij. De glanzende structuren van Akon City zullen echter gemaakt zijn van metaal en glas, niet van hout.

Er is een hotel gepland met kamers die zijn ingericht voor elk van de 54 landen van Afrika. Het project is echter ontworpen door een in Dubai gevestigde architect omdat Akon zei dat hij niet snel genoeg een geschikte in Afrika kon vinden. Het is ook onduidelijk welk percentage van de bouwmaterialen en bouwteams lokaal zal worden ingekocht.

Akon City belooft van alles een beetje: een badplaats, een technische hub, opnamestudio's en zelfs een zone genaamd Senewood waarvan de ontwikkelaars hopen dat ze de filmindustrie van Senegal zullen helpen ontwikkelen.

De zanger erkende de vergelijkingen tussen Akon City en de utopische samenleving in Black Panther en noemde het een "eer".

Plannen uiteindelijk Roep Akon City op om een ​​eigen ziekenhuis, politiebureau en zelfs een eigen cryptocurrency te hebben die al AKoin heet. Zonder details te geven, zei de zanger dat hij overweegt het concept in franchise te brengen naar andere landen op het continent.

Akon groeide op tot R & B-bekendheid na zijn debuutalbum uit 2004, maar richtte zich de laatste jaren steeds meer op ontwikkelingsprojecten in Afrika. .

In 2014 startte hij Akon Lighting Africa, dat zonne-energieprojecten in landelijke gebieden ondersteunt. Voor hem was de inspiratie zeer persoonlijk: hij ontdekte dat zijn grootmoeder in Senegal nog steeds kaarsen gebruikte om haar huis te verlichten.

“Het slaat gewoon niet op hoe 20 jaar voorbij kunnen gaan en de toestand niet verandering, ”zei hij in 2016.