Pietenpakken als mode-item?
03 Nov 2020
Een pietenpakje komt oorspronkelijk uit de 16e eeuw. Het pakje is namelijk gebaseerd op de mannenmode in die tijd. In de tweede helft van de 16de eeuw droegen mannen een korte pofbroek en lange hozen. Het kostuum had meestal lange mouwen, maar werd soms als poffend mouwtje gedragen. Het mouwtje had net zoals bij de pofbroek verticale strepen. Het meest kenmerkende aan de outfit was de stof die er tussendoor piepte en dan meestal in een kleur die veel contrast gaf. Onderdelen van het pietenpakje kwamen ook terug in de vrouwenmode, vooral de Renaissance en de klassieke oudheid waren inspiratiebronnen in die tijd. Het poffende overmouwtje werd een detail in de jaren 1810 en was erg geliefd.
Pietenpak van toen en nu
Er is veel hetzelfde gebleven, denk bijvoorbeeld aan de kousen die de kuiten goed laten uitkomen. Een mannelijk schoonheidsideaal dat waren de goed gevormde kuiten in die tijd. Zelfs het gekrulde haar in die tijd is nu nog populair. Een pieten pruik is niet meer weg te denken. Tegenwoordig dragen veel Pieten de lange kuitbroeken met gympen. De bonnet en de geplooide witte kraag zijn in de tijd niet veranderd en maken de modieuze outfit compleet. Vroeger waren de pakjes gemaakt van de kleuren paars, rood en geel. Tegenwoordig zijn pietenpakken verkrijgbaar in alle kleuren en maten, zelfs een pietenpak kind is te koop! Wanneer de pieten naar Nederland komen moeten ze zich goed aankleden, want het is koud in de winter. Pieten willen een warm pakje en een maillot is niet voldoende. Handschoenen en een cape dat mag niet ontbreken want anders krijgt de piet het koud. De kraag houdt de keel lekker warm. Het is ook lastig voor de pieten, want in Spanje is het lekker warm.
De piet die de was doet
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende pieten en de meeste worden heel erg vies. Ze moeten door zwarte schoorstenen, logisch dat ze vies worden. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de pieten pruik op blijft zitten, want ja de meeste pieten hebben die mooie krullen niet van hunzelf. De pieten worden niet alleen vies, de pietenpakjes ook! Gelukkig kunnen de pietenpakken gewassen worden, zodat de piet fris en schoon blijft. Pieten willen niet alleen schoon, maar ook modieus voor de dag komen. Ze houden daarom ook van zachte stofjes, overbodige franjes en natuurlijk gekke borduursels. Niets is te gek voor de pieten.
Haren genoeg!
Krullen, heel veel krullen. De meeste pieten hebben een super grote bos met haar! Nu verklappen we natuurlijk een geheimpje. De meeste pieten dragen namelijk pruiken! Het liefst pietenpruiken met grove krullen en een luxe wetlook uitstraling. Pieten moeten natuurlijk wel een pieten pruik hebben die goed blijft zitten! Het haar van de piet moet goed blijven zitten want het haar moet niet verloren raken tijdens de reis in de schoorsteen. Pieten moeten natuurlijk ook veel cadeautjes inpakken en schoentjes vullen met suikergoed en marsepein. Pieten doen heel erg hun best om alle kinderen te voorzien van het lekkerste snoepgoed en de mooiste cadeaus. Het is dan ook niet gek dat kinderen zich willen verkleden als piet. Pietenpak kind? Kijk eens op het internet. Er zijn genoeg pietenpakken voor iedereen! Pietenpak kind, een mooi aangekleed kind voor de sint.