Met dit trilpak kunnen dove mensen muziek 'voelen'

07 Sep 2020

Met dit trilpak kunnen dove mensen muziek 'voelen'

 

Er wordt gezegd dat muziek een universele taal is. Maar voor Chase Burton, een dove filmmaker uit Texas, is muziek altijd een heel andere ervaring geweest.

"Toen ik klein was, lag ik op de vloer boven onze garage, zodat ik de trillingen kon voelen. van de band van mijn broer die onder mijn lichaam rockt ', vertelde de 33-jarige aan CNN. "Dat was een van de eerste keren dat ik een relatie met muziek begon op te bouwen."

In 2016 veranderde zijn vermogen om muziek te ervaren drastisch, dankzij het in Californië gevestigde technologiebedrijf Not Impossible Labs.

Het ontwierp een vibrerend pak waarmee dove mensen muziek door hun huid kunnen "voelen". Het apparaat bestaat uit een lichaamsharnas, enkel- en polsbanden en vertaalt audio in een reeks vibrerende pulsen die op 24 contactpunten worden gevoeld. Burton heeft het pak vier jaar uitgeprobeerd.

"Het geluid raakt verschillende delen van je lichaam", zei Burton. "Misschien zal het me eerst in mijn enkels slaan. En dan zal ik de trillingen in mijn rug gaan voelen. En dan zal ik wat pulsaties in mijn pols voelen."

De makers willen de tastbare muzikale ervaring uitbreiden tot buiten de dovengemeenschap. In 2018 deelden ze 150 wearables uit tijdens een rockconcert in Las Vegas, waar de helft van het publiek doof was en de andere helft hoorde.

Sindsdien heeft Not Impossible Labs gewerkt aan het verbeteren van de technologie en zegt dat het binnenkort klaar is om op de markt te komen. Uiteindelijk willen de makers dat het apparaat een consumentenproduct wordt dat voor iedereen toegankelijk is. Jordan Richardson, directeur talent en bedrijfsontwikkeling van het bedrijf, vertelde CNN dat de technologie kan worden geïntegreerd in live sportuitzendingen, videogames, themaparken of museuminstallaties.

"De nieuwste releases van digitale stomende films in 'vibe-tracks' om de film te 'voelen', "zei hij. "We denken echt dat alles dat een audio-element heeft, er ook een vibrerende ervaring mee kan hebben."

Als schrijver en regisseur die eraan heeft gewerkt om de filmwereld inclusiever te maken - voor hem nieuwste film huurde hij een volledig dove crew en acteurs in - Burton hoopt dat het trillende pak in de toekomst beschikbaar zal zijn voor zijn filmpubliek.

Hij gelooft dat het apparaat emoties kan versterken tijdens het kijken naar een film - voor zowel horende als dove mensen. "Ik zie de techniek als een echte kans om mensen te helpen zich beter in te leven in het idee dat muziek of films niet altijd via de oren hoeven te worden genoten."