Investeren in duurzame inzetbaarheid? Zo doe je dat!

22 Oct 2020

Investeren in duurzame inzetbaarheid? Zo doe je dat!

Wanneer een bedrijf investeert in duurzame inzetbaarheid van haar werkgevers, trachten werkgevers hun werknemers zo lang mogelijk gezond, gemotiveerd en vitaal aan de slag te houden. Met de toenemende vergrijzing van de samenleving en de verhoging van de pensioenleeftijd zou duurzame inzetbaarheid en een levensfasebewust personeelsbeleid hoog op de agenda van iedere HR professional moeten staan. Zo hebben start-ups bijvoorbeeld niet in de gaten dat medewerkers allang weer toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Jonge mensen willen leren in een fijne, inspirerende werkomgeving terwijl de oudere mensen in je bedrijf misschien wel weer hele andere behoeften hebben. Hoe investeer je in duurzame inzetbaarheid? In deze blog benoemen we de belangrijkste punten!


Breng privé en zakelijk in balans

U herkent het vast wel, druk op kantoor, chaos thuis en geen tijd voor jezelf of je gezin. U weet alles over de stress die de combinatie van werk en privé kan opleveren. Ook uw werknemers kunnen hier problemen mee hebben. Zorg dat zij de balans tussen werk en privé herstellen zodat de duurzame inzetbaarheid van je werknemers beter wordt. De volgende elementen blijken de kans op een ongebalanceerde situatie te verminderen:

  • De werknemer af en toe een dag vrij laten nemen, ook al wordt dit misschien later dan afgesproken aangevraagd. Laat zien dat je flexibel bent en meedenkt met je werknemers.
  • Breng je werknemers vroegtijdig op de hoogte van hun werkrooster. 
  • Breng je werknemers in de gelegenheid overwerk te compenseren.

Houd rekening met de specifieke omstandigheden van je werknemers

Duurzame inzetbaarheid zou moeten worden uitgewerkt naar de verschillende levensfasen van een medewerker. Het begint op de eerste dag dat een medewerker in dienst treedt en zou ook moeten worden uitgewerkt ten behoeve van oudere medewerkers, ook wel een ouderenbeleid. Ieder levensfase gaat gepaard met specifieke kenmerken en als werkgever moet je rekening houden met deze specifieke omstandigheden om de duurzame inzetbaarheid van je werknemers te bevorderen.

Creëer een gezonde werkomgeving voor je werknemers

Om de gezondheidsproblemen, die bij langdurig stilzitten komen kijken, te voorkomen, zijn werkgevers massaal overgestapt op dynamisch werken. 

Dynamisch werken betekent letterlijk dat werknemers niet stilzitten tijdens het werk maar voortdurend in beweging zijn. Door toepassing van zit-sta bureaus en dynamisch ergonomische bureaustoelen, ook wel balansstoelen genoemd, kan zittend en staand werken worden afgewisseld. Door het bewegen wordt de doorbloeding in het lichaam bevorderd en neemt de concentratie tijdens het werken toe. Als gevolg van de dynamische werkhouding worden bovendien de rug-en buikspieren voortdurend geactiveerd, waardoor  rugklachten worden voorkomen. Een ergo stoel met een dynamische zitting, beweegt mee met iedere beweging van het lichaam, waardoor de spieren constant geprikkeld worden. Een gezonde werkomgeving stelt je werknemers in staat gezond te blijven op kantoor en zal het plezier in het werk en de duurzame inzetbaarheid bevorderen. Kijk eens op Spinalis voor de mogelijkheden!