Het werk is tegenwoordig nooit ver weg

15 Jun 2021

Het werk is tegenwoordig nooit ver weg

Is jouw werk klaar als je aan het einde van de dag de deur van het kantoor achter je dicht doet? Of ga je geregeld thuis nog even een uurtje of wat door? Waar vroeger het werk zich uitsluitend op de werkplek plaatsvond, is dat tegenwoordig al lang niet meer zo. De werkplek, die bestaat zelfs eigenlijk niet meer. We werken overal waar het ons uitkomt, en ook steeds vaker op de momenten die we zelf kiezen. We staan er niet altijd bij stil, maar dit kan natuurlijk alleen maar in deze vorm plaatsvinden door alle technologische ontwikkelingen waar we in de afgelopen decennia mee te maken hebben gekregen.

Het internet veranderde wereld

Kun jij je nog een wereld zonder internet voorstellen? Waarschijnlijk gaat dat heel lastig. Zelfs wanneer je dat niet eens bewust doet, maak je bijna iedere dag wel gebruik van een dienst waarvoor internet noodzakelijk is. Of het nu gaat om digitaal tv kijken, je slimme thermostaat of zelfs de bediening van je lampen, steeds meer zaken gebruiken een internetverbinding om goed te kunnen werken.

Dat hadden we toch niet gedacht, toen we in de jaren ’90 langzaam maar zeker kennismaakten met dit fenomeen. Natuurlijk, het was bijzonder, dat je computer verbinding kon maken met een netwerk waar ook andere gebruikers op aanwezig waren. Dat er een online wereld voor ons openging, dat we elkaar digitale berichten konden sturen. Maar dat het dertig jaar later ons leven zo zou beïnvloeden als het nu doet, en de manier waarop we werken zo compleet zou veranderen… menigeen zag het niet aankomen.

We zijn er flexibeler door geworden

Door de komst van het internet zijn we steeds flexibeler geworden in ons werk. Niet langer hoeven we er per se voor op de werkplek te zijn. Als een bedrijf middels bijvoorbeeld Microsoft Azure over is gestapt op werken in de cloud, kunnen medewerkers vaak overal en altijd inloggen in de apps en programma’s die zij nodig hebben om hun werk te kunnen doen.

En ook de manier waarop we overleg voeren of vergaderen is er steeds meer door veranderd. Door goede verbindingen met videobeeld, is het lang niet altijd meer nodig om daarvoor in dezelfde ruimte te zijn. Gewoon even een meeting organiseren via Microsoft Teams, en je kunt overleggen alsof je allemaal naast elkaar zit. En dat terwijl er mensen in verschillende landen, in verschillende tijdzones en niet zelden gewoon vanuit hun eigen huis bij aanwezig kunnen zijn. Op zo’n moment wordt wel heel erg duidelijk dat de techniek onze manier van werken behoorlijk heeft veranderd in de afgelopen decennia.