Financial lease voor zzp'ers

15 Oct 2020

Financial lease voor zzp'ers

In deze blogpost gaan we in op financial autoleasing voor zelfstandigen. We zullen nagaan wat een financial lease is, wat de verschillende voordelen van een financial lease zijn en wat de vereisten voor een financial lease voor zelfstandigen zijn.

Wat is een financial lease?

Een financial lease werkt in termen van het betalen van vaste maandelijkse termijnen voor de duur van jouw leaseovereenkomst, hoewel er geen kilometer- of conditiebeperkingen zijn om je zorgen over te maken. Een financiële leasekost wordt berekend op basis van de totale kostprijs van het voertuig, de duur van het contract en de gekozen eindbetaling. 

Zodra de leaseovereenkomst is afgelopen, heb je een aantal alternatieve opties voor wat je met het voertuig kunt doen. Jij kan:

 • Een koper zoeken voor het voertuig die de resterende betaling zal afbetalen. Als je het voertuig voor meer dan de betaling verkoopt, ontvang je het eigen vermogen. Als je het niet voor meer verkoopt, moet je de resterende kosten inhalen.
 • Een kleine vergoeding betalen (meestal een maandelijks bedrag) en de auto nog een jaar houden. Je zult echter uiteindelijk de laatste betaling moeten doen.

Voordelen van financial leasing voor zelfstandigen

BTW-verrekening

Als jouw bedrijf BTW-geregistreerd is, kun je de lease-BTW op de auto verrekenen. Je kunt ook een motor leasen natuurlijk. 

Vaste maandelijkse betalingen

Leasing biedt vaste maandelijkse betalingen, wat de cashflowbudgettering voor zakelijke gebruikers verbetert.

Geen afschrijvingsrisico's

Een nieuw gekochte auto verliest zijn waarde voordat je hem zelfs maar thuiskrijgt. Door een auto te leasen valt het risico bij de autofinancier.

Voertuigaccijnzen (VED)

Ook wel wegenbelasting genoemd, VED is meestal inbegrepen bij alle zakelijke leaseovereenkomsten.

Nieuwe voertuigen

Alle leaseauto's zijn nieuw van de fabriekspers. Leaseovereenkomsten duren meestal maar een paar jaar, dus je hebt de luxe om in een nieuwe auto te rijden en te profiteren van moderne, geavanceerde technologie.

Volledige garantie

Jouw leaseauto wordt geleverd met volledige fabrieksgarantie en dekt normaal gesproken de gehele leaseperiode.

Vereisten voor financial lease voor zelfstandigen

Elke kredietverstrekker heeft andere vereisten om een autolening af te sluiten, maar er zijn enkele basisprincipes die van toepassing zullen zijn. Als algemene richtlijn kun je er zeker van zijn dat je het volgende moet laten zien:

 • Wie je bent - meestal met behulp van ID-verificatie en jouw woongeschiedenis.
 • Hoe je de autolening betaalt. Dit betekent bewijs van een bepaald inkomen. Documenten die de geldschieters willen, kunnen zijn:
  • BAS-verklaringen
  • Bankafschriften over 3 tot 6 maanden
  • Arbeidscontract
 • Jouw kredietscore - dit bepaalt ook het risico voor de geldschieter.

Is autoleasing de moeite waard voor zelfstandigen?

Als je een auto nodig hebt als onderdeel van jouw werk, dan biedt een auto leasen een veel betere ondersteuning, zorgeloos rijden en een gemakkelijke boekhouding dan het kopen van een auto. Tenzij je een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal hebt en een voertuig voor een lange periode wilt bezitten om er de maximale waarde uit te halen, is leasen bijna altijd superieur aan andere alternatieven.