Een duurzaam leven

27 Jul 2021

Een duurzaam leven

Er zijn vele manieren om duurzaam te leven, zoals minder gebruik te maken van plastic. Je kunt bijvoorbeeld al een broodtrommeltje mee naar je werk nemen in plaats van een plastic zakje. Maar je kunt ook op andere manieren duurzaam leven. Een makkelijke manier om duurzamer te leven is een korte douche nemen en meer vleesvervangers eten. Maar je kunt ook je sportkleding hierop aanpassen, er zijn namelijk duurzame sportmerken. Hieronder kun je lezen waar duurzame kleding uit bestaat. 

Voordelen van duurzame kleding

Er wordt onwijs veel kleding geproduceerd, en daarnaast wordt er zoveel kleding weggegooid per jaar. Hier is zowel de consument als de producent schuldig aan. Er wordt zoveel kleding weggegooid omdat de consument het niet meer nodig heeft of niet meer mooi vindt. Het kan voorkomen dat zelfs aan deze kledingstukken nog kaartjes hangen, omdat er vaak wordt vergeten dat deze kledingstukken er zijn. Het duurzaam omgaan met kleding is dus net zo belangrijk als het kopen van duurzame kleding.

Duurzame kledingstoffen

Katoen is een van de meest gebruikte stoffen ter wereld, ongeveer 40% van onze kleding is gemaakt van katoen. Maar het is niet heel duurzaam, maar je ziet wel dat steeds meer kleding van biologische katoen wordt gemaakt. Lyocell is een van de meest duurzame kledingstoffen, naast dat het super hoog scoort op duurzaamheid is het ook nog eens fijn materiaal. De stof is namelijk erg zacht, even sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. 

Sportkleding als normale kleding

Je ziet steeds meer dat het dragen van sportieve kleding populair is. Waarom nog in je normale kleding boodschappen doen, als je ook gewoon in je sportkleding kan? Vaak zitten deze kledingstukken comfortabel en kan je ze met van alles combineren. De grens tussen casual kleding en activewear wordt steeds kleiner. De meeste mensen dragen ook gewoon Nike Air Max als normale schoenen naar het werk toe. Maar ook in de sportscholen zie je dat mensen er steeds meer modieuzer gaan bij lopen, fashion speelt steeds meer een grote op het gebied van sporten. Tegenwoordig heeft Nike super leuke trainingspakken en die ook nog een super comfortabel zitten. 

Duurzame sportkleding

De meeste sportkleding wordt gemaakt van synthetische stoffen. Stoffen waarin polyester wordt gebruikt, drogen heel snel en hoeven niet gestreken te worden. Vaak wordt polyester gecombineerd met andere stoffen zoals elastan en katoen. Zo worden alle eigenschappen van de stoffen op een positieve manier benut. In duurzame sportkleding worden vaak de stoffen biologisch katoen, gerecycled nylon en lyocell gebruikt. Voorbeelden van duurzame sportmerken zijn organic basics, patagonia en Fillippa K. Als je voor fashion gecombineerd met duurzame materialen wilt gaan, zijn deze merken perfect om te dragen.