Drie goede redenen om nu met BHV aan de slag te gaan
10 Jun 2021
Ben jij binnen het bedrijf waar je werkt degene met verstand van BHV? Of laat je dat liever aan je collega’s over, en zie je de noodzaak er niet zo van in. Er moet in ieder bedrijf een minimumaantal medewerkers aanwezig zijn met een BHV-diploma. Is deze doelstelling behaald, dan vinden zowel werkgever als werknemers het vaak wel prima. Toch kan het goed zijn om meer medewerkers de cursus te laten volgen. Hoe meer mensen er op de hoogte zijn van hoe zij moeten handelen, des te beter zal de uitkomst zijn wanneer zich eens een noodsituatie voordoet. Bovendien is het beter om wat ruimer in de BHV’ers te zitten. Is er eens eentje ziek, of besluit iemand elders te gaan werken, is er geen paniek nodig om toch de juiste hoeveelheid gediplomeerden op de werkvloer te krijgen.
Nog niet overtuigd dat de cursus ook voor jou nuttig kan zijn? Deze drie redenen trekken je vast over de streep.
Wil jij machteloos toekijken?
Stel: er vindt op de werkvloer een noodsituatie plaats. Een collega wordt plotseling onwel en raakt buiten bewustzijn. Of er breekt brand uit. Wat zou jij dan het liefst willen doen? Handelen, en met jouw ingrijpen levens kunnen redden? Of machteloos toekijken, en niets kunnen doen omdat je simpelweg niet weet hoe je moet handelen?
Voor de meeste mensen geldt dat zij in geval van nood graag iets willen kunnen doen. Om dat te kunnen, moet je echter wel weten wat op dat moment verstandig is. Of je je collega beter kunt laten liggen, of juist overeind moet helpen. Hoe een AED werkt. Of hoe je verschillende soorten branden kunt blussen, en waar je de beste vluchtwegen vindt. Tijdens een BHV cursus is hier volop aandacht voor, zodat je voortaan kunt handelen, in plaats van toekijken.
Je hebt er ook buiten je werk wat aan
Noodsituaties gebeuren natuurlijk niet tijdens werktijd. Ook thuis, op straat of waar dan ook kun je ermee te maken krijgen. Ook dan heb je iets aan de kennis die je tijdens een cursus hebt opgedaan. Deze stelt je in staat om jezelf of anderen in veiligheid te brengen, of zodanig te handelen dat de komst van de medische hulpdiensten zo stabiel mogelijk kan worden afgewacht. Een prettig idee, toch?
Het geeft je een streepje voor
Heb je de cursus eenmaal gevolgd, dan heb je op de werkvloer al snel een streepje voor. Een BHV’er is waardevol voor een bedrijf, en wordt doorgaans gekoesterd. Maar ook als je besluit van baan te wisselen, kun je er tijdens een sollicitatiegesprek goed mee voor de dag komen. Niet alleen zal een nieuwe werkgever blij zijn met je kennis en diploma, ook laat je zien dat je je graag een beetje extra inzet.