De vijf grote voordelen van kokosnoot

24 Aug 2020

De vijf grote voordelen van kokosnoot

Kokosnoten worden vaak een beetje vergeten in de Nederlandse keuken. Maar weinig mensen kopen regelmatig een hele kokosnoot. De grote noten zijn hard, en het kost enige moeite om ze open te maken. Bovendien kun je ze niet eeuwig bewaren: de kokosmelk die in de noot zit, kan bederven. Desalniettemin is deze exotische nootsoort zeer belangrijk voor een gebalanceerd dieet. Kokosnoten zijn uitermate gezond en zeer veelzijdig. Als je eenmaal een paar keer een kokosnoot hebt gegeten, zal je niet meer zonder willen. Hier vind je de vijf belangrijkste redenen om regelmatig kokosnoot te eten.

 1. Kokos helpt vet verbranden
  De eerste reden om kokos in je dieet te verwerken is meteen erg overtuigend: als je kokosnoot eet, verbrand je makkelijker vetten. In kokos zitten veel triglyceriden, een soort vetzuur dat veel positieve effecten heeft op het lichaam. Als je per dag 15 tot 30 gram van deze stof binnen krijgt, vergroot je de energie die je per dag verbruikt met meer dan 5%. Dat staat gelijk aan 120 calorieën per dag die je extra verbrandt.
 2. Kokosnoten zijn goed voor je immuunsysteem
  Kokosnootolie bevat veel goede stoffen. Onder andere zit er veel laurinezuur in. Dat is een vetzuur dat een actieve rol speelt bij het afbreken van vijandige bacteriën en virussen, en infecties kan voorkomen. Door veel kokos te eten, help je dus vanzelf om je lichaam gezond en ziektevrij te houden.
 3. Veel kokos eten voorkomt hartproblemen
  Laurinezuur is niet alleen goed voor je immuunsysteem, het helpt ook tegen hoge bloeddruk en hoge cholesterolgehaltes in het bloed. Dat zijn twee van de belangrijkste veroorzakers van hartproblemen en hartfalen. De vetten die je uit kokos haalt, hebben dus een positieve werking op de gezondheid.
 4. Kokosnoot is geweldig voor je huid
  De oliën in kokosnoten zijn bovendien geweldig verzorgend voor de huid. Wie veel kokosnoot eet, krijgt een glanzende en minder rimpelige huid. Ook wordt het hangen van de huid voorkomen, dankzij de anti-oxidanten die je binnenkrijgt. Als je kokosolie koopt, kun je dat op je huid smeren om eczeem te bestrijden: het kan zelfs gebruikt worden bij wijze van zonnebrandcrème.
 5. Bestrijd candida met kokosnoten
  Candida is een vervelende ziekte, waarbij gist in de maag tot infecties, uitslag en grote huid kan leiden. Kokosnootolie helpt specifiek tegen deze aandoening, dankzij de antibacteriële en antivirale eigenschappen van de vetzuren die er in de kokos zitten. Veel mensen die last hebben van candida, bestrijden dat op succesvolle wijze met kokosolie.