De perfect dartpijl

08 Dec 2020

De perfect dartpijl

De juiste dartpijlen kiezen kan soms lastig zijn en ook erg persoonlijk. Het is belangrijk dat de pijl goed in de hand ligt en dat hij niet de zwaar is. Ook de grip en de vorm zijn belangrijke factoren, wanneer je dartpijlen gaat kopen. Maar hoe kies je een dartpijl die goed bij je past? Dit is een lastige vraag en is dan ook heel persoonlijk, want een dartpijl bestaat uit verschillende onderdelen en kan ook in gewicht verschillen. In dit artikel ga ik je meer uitleggen geven over waar een dartpijl uit bestaat, waardoor je kan kijken welke dartpijl het beste bij jou past.

Het gewicht

Het gewicht is een belangrijke onderdeel van een dartpijl. De gewichten van dartpijlen variëren tussen de 12 en 37 gram. De meeste professionals gooien met een barrel die tussen de 18 en 26 gram wegen. Wanneer je net begint met darten is het slim om voor een zware dartpijl te gaan, dus vanaf 24 tot 26 gram. Deze pijlen zijn vaak erg stabiel, en kunnen je helpen om je dart techniek te verbeteren. Als je al wat langer dart, is het verstandig om verschillende dartpijlen uit te proberen. Je kunt online verschillende dartpijlen kopen

De grip

De manier waarop een dart in je hand ligt en weggooit is ook erg belangrijk. Elke dartpijl is voorzien van een zogenaamde grip. Deze grip zit bij het stuk waar je de pijl vast pakt en weggooit. Je hebt verschillende grip varianten en ze hebben allemaal hun eigen naam, zo heb je bijvoorbeeld zero dit is geen of gladde grip of shark deze heeft een stevige haaienvinnen grip. Er is dus keuze genoeg en het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur. Dus houdt in je achterhoofd dat je vooral moet kijken hoe je een dartpijl vasthoudt en of je dartpijl wilt hebben die stevige grip heeft of juist geen grip. 

Dartpijl

Een dartpijl bestaat uit vier verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is de punt, dit is het scherpe gedeelte van de pijl. De punt zorgt ervoor dat de pijl in het bord blijft steken en wordt ook wel de tip genoemd. Het tweede onderdeel is de barrel. Dit is het belangrijkste onderdeel van de dartpijl, hier houdt je de dartpijl vast en verdeel je het gewicht. Het derde onderdeel is de schaft. Dit is het tussenstuk tussen de flight en de barrel. De lengte van de barrel heeft invloed op de vlucht van de pijl. Het vierde onderdeel en de laatste is het achterste van de dart. De flight zorgt ervoor dat de pijl in evenwicht blijft tijdens de vlucht. Probeer dus verschillende dartpijlen uit om te kijken welke jouw voorkeur heeft tijdens het gooien van een dartpijl.