De Nobelprijs voor de geneeskunde gaat naar het trio dat hepatitis C ontdekte

06 Oct 2020

De Nobelprijs voor de geneeskunde gaat naar het trio dat hepatitis C ontdekte

Eerder vandaag werd de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde 2020 toegekend aan drie wetenschappers, Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles M. Rice, die het hepatitis C-virus ontdekten. Het hepatitis C-virus werd voor het eerst ontdekt in 1989 en heette voorheen niet-A, niet-B hepatitis.

Wereldwijd zijn momenteel naar schatting 71 miljoen mensen besmet met hepatitis C, wat een leveraandoening veroorzaakt. In 2016 stierven bijna 400.000 mensen aan cirrose en leverkanker als gevolg van het virus.

De eerste vorm van hepatitis, nu hepatitis A genaamd, werd ontdekt in de jaren veertig en werd verspreid door besmet voedsel en water. In de jaren zestig ontdekten onderzoekers een andere vorm, hepatitis B, een door bloed overgedragen leverinfectie. Sommige patiënten die bloedtransfusies ondergingen, werden echter nog steeds op mysterieuze wijze ziek, dankzij een toen nog onbekende ziekteverwekker die we nu kennen als hepatitis C, waardoor een transfusie in die tijd een beetje lijkt op "Russische roulette", aldus de Guardian.

Nobelprijswinnaar Alter, nu verbonden aan de Amerikaanse National Institutes of Health in Bethesda, Maryland, maakte de eerste grote sprong in de richting van het blootleggen van hepatitis C in de jaren 70 toen hij naast hepatitis A een derde door bloed overgedragen pathogeen isoleerde en B die de ziekte zou kunnen overdragen op chimpansees, de enige andere vatbare gastheer naast mensen, volgens het Nobel Instituut.

Vervolgens verzamelde Houghton, die toen werkte voor een farmaceutisch bedrijf genaamd Cheiron, DNA en RNA van geïnfecteerde chimpansees om te proberen het mysterieuze virus te identificeren. Houghton en zijn team stopten vervolgens de verzameling DNA in bacteriën om te zien of een van de bacteriekolonies een eiwit kon recreëren dat doorgaans alleen door het mysterieuze virus werd aangemaakt, waardoor ze naar de boosdoener zouden leiden die de ziekte veroorzaakte. Slechts één op de miljoen kolonies was in staat om het eiwit voor het virus te coderen, en de onderzoekers konden aantonen dat het virus tot de Flavivirus-familie behoorde en het heette hepatitis C.Bloedonderzoeken werden ontwikkeld, waardoor elke kans grotendeels werd uitgeschakeld. van het virus dat zich via bloedtransmissies verspreidt, volgens Science Magazine.

Rice, toen een onderzoeker aan de Washington University in St. Louis, zette de laatste stap om te bewijzen dat het virus alleen de chronische ziekte die bij mensen wordt waargenomen door genetische varianten in chimpanseelevers uit te testen, aldus het Nobelcomité.

Nu kunnen antivirale behandelingen voor hepatitis C bijna 95 procent van de geïnfecteerde patiënten genezen. Maar sinds vijf jaar geleden waren er volgens de WHO 23,7 nieuwe hepatitis C-infecties per 100.000 mensen. Activiteiten zoals geïnjecteerd drugsgebruik, het gebruik van niet-gesteriliseerde medische apparatuur en seksuele praktijken die een partner aan bloed kunnen blootstellen, zijn nog steeds veelvoorkomende transmissiemogelijkheden.

Wetenschappers hopen dat deze prijs een impuls zal geven aan onderzoek dat zal helpen af ​​te komen de wereld van de ziekte, zoals een bioloog uit Oxford tweette. Deze prijs is echter niet zonder controverse, aangezien Houghton in het verleden prestigieuze prijzen heeft afgewezen omdat hij zijn Chiron-medewerkers niet heeft meegerekend.

Nobelprijswinnaars voor natuurkunde en scheikunde worden in de komende dagen bekendgemaakt door de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen.