De juiste goederen, op de juiste tijd en op de juiste plaats

22 Mar 2021

De juiste goederen, op de juiste tijd en op de juiste plaats

Logistiek is meer dan alleen het transport van de ene naar de andere plek vervoeren. Er komt van alles kijken bij het organiseren, plannen en uitvoeren van de goederen. Het is namelijk de bedoeling dat de goederen op de juiste bestemming aankomen, en daar gaan een aantal fases aan vooraf. Hieronder kun je lezen wat logistiek precies is en wat FMCG is. 

Wat is logistiek?

Logistiek is eigenlijk een verzamelnaam voor alles wat komt kijken bij het organiseren, plannen en uitvoeren van goederen, vanaf de eerste fase tot aan de laatste fase. Er zijn een aantal belangrijke schakels in het proces van logistiek. Het proces begint bij een interne goederenstroom, dit zijn producten die worden aangeleverd. Hierdoor kan het productieproces beginnen, daarna kan de voorraad naar laad- en losplaatsen worden gebracht. Het beheer van het magazijn en de voorraad is ook een onderdeel van logistiek. Het is natuurlijk belangrijk om de kosten laag te houden, maar je voorraad groot. Je wilt namelijk wel kunnen leveren aan de consument, wanneer het nodig is. Distributie is de laatste stap in de logistieke keten. Onder deze stap valt ook het verzamelen van orders en het klaarmaken van de verzending naar de klant. Transport verbindt alle bovengenoemde stappen met elkaar. Goederen moeten bij de aanvoer, productie, opslag en distributie verplaatst worden van de ene naar de andere locatie. De manier waarop je iets transporteert is een belangrijke keuze binnen de logistiek. Je hebt namelijk verschillende manieren om goederen te vervoeren. Je kunt goederen vervoeren via vrachtwagen, schip of vliegtuig. In Nederland hebben we twee grote havens, waar veel goederen elke dag aankomen met schip. Vaak is dit de goedkoopste manier om goederen te vervoeren, maar kan ook lang duren. Via vliegtuigen worden er ook veel goederen vervoerd, vaak zie je dat er veel per vliegtuig wordt gestuurd naar Aziatische landen.

Wat is FMCG?

FMCG is een afkorting voor Fast Moving Consumer Goods. Dit zijn alle producten met een korte levensduur en hoge omloopsnelheid, zoals bijvoorbeeld voedingsmiddelen. Elke dag maken we gebruik van tandpasta en douchegels, frisdranken etc. Van deze producten maken we veel gebruik en hebben een hoge omloopsnelheid. Voor de producten, verwerking en verkoop van goederen moet veel worden gedaan. Binnen FMCG wordt er onderscheid gemaakt tussen producten die echte fast movers zijn, zoals melk en frisdrank. Een voorbeeld van slow movers zijn kruiden en ingeblikte etenswaren. De omloopsnelheid bepaalt namelijk hoeveel voorraad je nodig hebt, dit wordt ook wel logistiek genoemd. Je kunt op een makkelijke manier logistiek uitbesteden, hierdoor kan je focussen op andere dingen. Voorraad is een belangrijke factor voor een retailer.