De afgrijselijke waarheid achter iedere meeneemkoffie

24 Aug 2020

De afgrijselijke waarheid achter iedere meeneemkoffie

Ieder jaar worden er enorme hoeveelheden koffiebekers van plastic gebruikt om snel koffie in mee te nemen op stations, vliegvelden of andere drukke plekken waar mensen met veel haast langs komen. Dat levert een absoluut schokkende hoeveelheid vervuiling voor het milieu op. De cijfers zijn zo indrukwekkend dat het verhaal over de hoeveelheid plastic afval die dit oplevert, al duizenden keren gedeeld zijn op het internet. Als je alle koffiebekers die per jaar weggegooid worden achter elkaar zou leggen, kun je de hele aardbol daar wel tien keer mee omringen! Het is dus van uiterst belang dat daar iets aan gedaan wordt. Maar wat?

Plastic bekers recyclen? Sommige mensen hopen dat de plastic bekers die nu gebruikt worden om koffie in te schenken, recyclebaar gemaakt kunnen worden. Dat is helaas niet mogelijk. Zelfs John Sylvan, de uitvinder van de veelgebruikte k-cup, vertelde Atlantic in 2015: “Wat ze ook zeggen over hergebruiken, k-cups kunnen nooit gerecycled worden. De beker bestaat uit vier verschillende lagen plastic; daar kan je niets mee. Soms wilde ik dat ik die dingen nooit had ontworpen.” Recyclen van de koffiebekers is dus geen optie. Dus wat moet er dan gebeuren? De enige optie is om een alternatief te ontwikkelen op de afhaalkoffiebeker. De OneCup van San Francisco Bay Coffee Koffie wordt steeds populairder. Op dit moment wordt al 25% van de koffie die gedronken wordt, geserveerd in een wegwerpbeker. San Francisco Bay Coffee stort zich op deze enorme plasticverspilling door een alternatief op de markt te brengen: de zogenaamde OneCup. Daarmee kan gemakkelijk één kop koffie gezet worden, en is er geen plastic beker meer nodig. Het bedrijf heeft zelfs al plannen gemaakt om in de nabije toekomst geheel duurzaam te worden, en alleen nog maar gebruik te maken van herbruikbaar plastic. Dat is het soort innovatie dat nodig is om de milieuvervuiling en plasticverspilling tegen te gaan.

Hoe stimuleert de Nederlandse overheid het plaatsen van zonnepanelen? Zonne-energie heeft de toekomst. Ook in Nederland komen we er langzamerhand met zijn allen achter dat het niet houdbaar is om te blijven rekenen op kool, gas en olie, en dat de stap naar het groene en duurzame energie gezet moet worden. Sinds 2012 worden er in steeds meer huishoudens panelen geplaatst. Dat heeft onder andere te maken met de dalende prijs van de zonne-panelen zelf: die worden niet alleen steeds efficiënter, maar dankzij slimme innovaties ook steeds goedkoper. De Nederlandse overheden dragen ook een steentje bij aan groene energie. Sommige vormen van groene stroom worden gesubsidieerd. Geldt dat ook voor zonnepanelen?

Waar krijg je precies subsidie op?
In 2016 geldt de ISDE, de regeling voor investeringssubsidie in duurzame energie. Volgens deze regeling kunnen zowel particulieren als kleine bedrijven subsidie krijgen op bepaalde duurzame oplossingen. Je kunt dan denken aan pelletkachels of zonneboilers. De overheid wil daarmee stimuleren dat huiseigenaren minder stroom verbruiken, en het milieu minder belasten met vervuilende of inefficiënte kachels. Enige jaren lang gold deze subsidie ook op zonnepanelen, waarmee duurzame stroom opgewekt kan worden. Dat is helaas niet langer het geval. Op landelijk niveau is er dus geen subsidieregeling meer voor zonnepanelen voor huiseigenaren.

Zijn zonnepanelen dan nog steeds aantrekkelijk?
Dat particulieren geen subsidie meer krijgen vanuit de rijksoverheid, betekent niet dat je met zonnepanelen niet voordeliger uit bent. Ten eerste is er een interessante regeling, waardoor je als particulier met een zonnepaneel gezien kunt worden als ondernemer. Dat betekent dat je de 21% btw op de installatie en het materiaal terug kunt vorderen. Ook moet je bedenken dat er op lokaal niveau soms wel subsidies kunt krijgen. Hoeveel verschilt per gemeente, maar het bedrag kan oplopen tot wel 500 euro. Tot slot bespaar je met zonnepanelen een hoop op de energierekening in je huis. Zo bezien kan het plaatsen van zonnepanelen ook zonder subsidie nog steeds een financieel zeer voordelige beslissing zijn.