Alles over Virtual Reality

29 Nov 2020

Alles over Virtual Reality

De laatste jaren hoor je steeds meer over Virtual Reality. Virtual Reality is een bepaalde computertechniek, waardoor je een totaal andere ervaring van werkelijkheid ervaart. Om dit te ervaren moet je een speciale bril opzetten die je naar een andere wereld brengt. Zo kan het zijn dat je aan het duiken bent met haaien, maar ook of als het lijkt dat je in een achtbaan zit. Er komen steeds meer verschillende games op de markt, die je kan spelen als een Virtual Reality bril hebt. In dit artikel ga ik je uitleggen wat virtual reality is en wat je allemaal kunt doen met de Virtual Reality techniek. 

Wat is Virtual Reality?

VR ook wel Virtual Reality is een computertechniek waarbij het lijkt of je in een hele andere wereld bent. Wanneer je gebruik wilt maken van Virtual Reality, heb je een speciale VR-bril nodig die je een andere werkelijkheid laat zien. Dit zijn eigenlijk beelden die door de computer gegenereerd worden. De bril bevat een beeldscherm en sluit je af van de buitenwereld, de bril geeft je diepte in de virtuele omgeving. Door geluid bij de VR-bril toe te voegen krijg je nog een realistischer ervaring. Doordat de sensoren van de bewegingen van je hoofd volgen, beweegt de VR-omgeving op dezelfde manier mee. Zo kun je 360 graden rondkijken in de virtuele omgeving. De sensoren nemen de bewegingen over in de virtuele wereld.

Wat kun je allemaal met Virtual Reality?

Wat zo speciaal is aan Virtual Reality is dat het ervaringen mogelijk maakt die in het echte leven niet zomaar kunt hebben. Virtual Reality wordt nu voor verschillende diensten ingezet, bijvoorbeeld voor het rondrijden in een auto die nog geproduceerd moet worden. Door een VR-bril op te zetten, maakt dat het allemaal mogelijk. Je hebt allerlei verschillende computerspellen en concerten die je kunt spelen en bekijken via een VR-bril. Maar ook in de gezondheidszorg maken ze gebruik van Virtual Reality, bijvoorbeeld bij een revalidatie of voor psychische klachten. Maar je kunt ook trainingen geven via Virtual Reality. Voordelen van trainen met virtual reality, is dat je vanaf een afstand iets kan overdragen aan andere mensen. Mogelijkheden virtual reality training is enorm toegenomen en wordt dan ook steeds vaker toegepast. Maar ook bij het verkopen van woningen, is het handig om VR technieken toe te passen. Hiervoor hoef je dus niet verschillende huizen te bezichtigen en kan je makkelijk via een VR-bril huizen bekijken. Mensen kunnen problemen ervaren bij virtual reality. Zo kan je misselijk worden tijdens het ervaren van een Virtual Reality spel, dit heet ook wel bewegingsziekte. Je kunt ook vermoeide ogen en hoofdpijn ervaren door te lang gebruik te maken van de VR-bril. Ook kan je je gedesoriënteerd voelen en is het lastig om de echte en de virtuele wereld uit elkaar te houden.