4 tips voor het afsluiten van een zakelijke lening

30 Apr 2021

4 tips voor het afsluiten van een zakelijke lening

Wil je jouw bedrijf laten groeien? Dan moet je er zo nu en dan in investeren. Zo’n investering kost doorgaans behoorlijk wat geld. Als je niet voldoende eigen vermogen hebt, schuif je de investering mogelijk op de lange baan. Zonde, want je kunt namelijk een zakelijke lenig aanvragen. Je leent in dat geval geld van een geldverstrekker, waardoor je toch de gewenste investering kunt doen. Heb je nog niet eerder zakelijke geld geleend? Dan weet je mogelijk niet goed hoe je te werk moet gaan. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst zetten wij 4 tips voor het afsluiten van een zakelijke lening op een rijtje.

1. Bepaal hoeveel geld je nodig hebt
Bij de meeste geldverstrekkers kun je een behoorlijk bedrag lenen voor jouw bedrijf. Weet je niet precies hoeveel geld je nodig hebt? Dan kies je er mogelijk voor om een hoog bedrag te lenen. In dat geval heb je immers genoeg om jouw investering te bekostigen. Toch is het niet verstandig om een zo hoog mogelijk bedrag te lenen. Waarom niet? Omdat je bij een zakelijke lening rente betaalt over het volledige bedrag dat je leent. De rente valt hierdoor hoger uit naarmate je meer leent. Gevolg hiervan is dat een zakelijke lening ook duurder wordt. Bereken daarom eerst hoeveel geld je nodig hebt voordat je een zakelijke lening aanvraagt. 

2. Kijk naar de rente
Geld lenen kost geld. Je betaalt namelijk rente over het bedrag dat je leent. Sommige ondernemers denken dat de rente van een zakelijke lening bij iedere geldverstrekker hetzelfde is, maar dat is niet het geval. De meeste geldverstrekkers hanteren namelijk een andere rente. Daarom raden wij jou aan goed naar de rente te kijken alvorens je een zakelijke lening afsluit. Je wilt immers niet onnodig veel betalen voor jouw zakelijke lening. Kies altijd voor een geldverstrekker met een lage rente. Als je zakelijk geld leent, staat de rente namelijk voor de gehele looptijd vast. Hierdoor kun je relatief goedkoop geld lenen.

3. Kies een geschikte looptijd
Bij het afsluiten van een zakelijke lening kijk je niet alleen naar de rente, maar ook naar de looptijd. De maximale looptijd van een zakelijke hypotheek is vijf jaar, maar een kortere looptijd behoort tot de mogelijkheden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om jouw lening binnen 36 maanden (3 jaar) af te lossen. Waarom je dit zou doen? Omdat een zakelijke lening dan goedkoper uitvalt. Je betaalt immers maar drie jaar rente in plaats van vijf jaar.

Een kortere looptijd brengt ook nadelen met zich mee. Zo vallen jouw maandlasten bijvoorbeeld hoger uit als je hetzelfde bedrag leent. Je moet de zakelijke lening immers in kortere tijd terugbetalen. Vind je dit geen prettige gedachte? Kies dan voor de maximale looptijd. Dit betekent overigens niet dat je pas na vijf jaar verlost bent van jouw lening. Nee, want bij sommige geldverstrekkers kun je namelijk kosteloos extra aflossen op jouw zakelijke lening.

4. Vergelijk aanbieders met elkaar
Voor een zakelijke lening kun je vandaag de dag bij allerlei partijen terecht. Omdat er zoveel keuze is, sluiten sommige ondernemers een lening af bij de eerste aanbieder die zij voorbij zien komen. Dit raden wij niet aan. Waarom niet? Omdat de kans klein is dat je op deze manier de beste zakelijke lening vindt. Vergelijk daarom altijd eerst zakelijke leningen bij verschillende aanbieders met elkaar. Op deze manier lukt het jou ongetwijfeld om de beste zakelijke lening te vinden.