4 tips bij het aanvragen van een lening
09 Mar 2021
Heb je een nieuwe auto nodig, maar heb je niet genoeg geld staan op je rekening? Dan kan je ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Wanneer je voor de eerste keer een lening afsluit kan dat erg ingewikkeld zijn. Want hoe bereken je hoeveel geld je mag lenen en hoe vraag je een lening aan. Een lening aanvragen is namelijk niet iets wat dagelijks gebeurd. Je moet namelijk je lening berekenen en beslissen hoeveel geld je maximaal wilt lenen. In dit artikel vind je 4 tips over hoe je een lening berekend en op welke manier je een lening aanvraagt.
1. Bepaal hoeveel je kunt lenen
Voordat je een lening wilt aanvragen is het verstandig om wel eerst te berekenen of je het gewenste bedrag wel kunt lenen. Zo kun je voorkomen dat wanneer je een lening aan hebt gevraagd, de lening alsnog wordt afgewezen. Dit zie je vaak gebeuren wanneer mensen een lening aanvragen en het verkeerd berekend hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken welke lening bij je past. Er zijn verschillende soorten vormen van geld lenen. Het verschil zit zich dan voornamelijk in het rentepercentage en flexibiliteit. Niet iedereen komt in aanmerking voor een lening. Er wordt voornamelijk gekeken naar je baan, leeftijd en woonsituatie, hieruit bepalen ze of je een lening krijgt. Wanneer je een lening aanvraagt wordt er gekeken naar rente. Die bepaalt namelijk hoe duur een lening is en hoe lang je er aan vast zit.
2. Bereken je lening
Om je maximale lening te berekenen moet je aangeven met wie je samenwoont, hoe je woont, wat je netto verdiend en wat je hypotheek bruto kost per maand. Met deze informatie kan jouw lening berekend worden. Het maximale bedrag is het totaalbedrag wat je volgens de leennormen kunt lenen. Wel werkt het zo dat openstaande leningen van het maximale leenbedrag moet worden afgehaald, om te berekenen wat jouw maximale lening is. Wanneer je al een lening hebt lopen is het altijd slim om te kijken of het niet voordelig is om een nieuwe lening af te sluiten. Zo kun je het voordeel hebben dat bij het afsluiten van een nieuwe lening je rente verlagen.
3. Zoek uit welke lening bij jou past
Er zijn verschillende soorten leningen die je kunt afsluiten. Je kunt er namelijk voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten of een doorlopend krediet. Mensen vragen vaak een persoonlijke lening aan wanneer ze bijvoorbeeld een nieuwe auto willen kopen. Bij deze lening geldt het namelijk dat je een vast bedrag kunt lenen wat direct op je rekening staat. Hierbij wordt het geld dus niet over termijnen verdeeld, maar gelijk uitbetaald. Bij een persoonlijke lening zet je dan ook het rentebedrag vast en spreek je een periode af wanneer je het geld weer terug hebt betaald. Bij een doorlopend krediet kan je zelf bepalen wanneer je geld opneemt en hoeveel. Je spreekt namelijk een bepaald bedrag af, en daarbij heb je zelf de vrijheid om te kiezen wanneer je het geld opneemt. Een doorlopend krediet staat voornamelijk bekend om zijn flexibiliteit aangezien je het afgeloste bedrag ook weer opnieuw kunt opnemen. Zo kan je zelf bepalen wanneer je geld nodig hebt. Vaak sluiten mensen doorlopend krediet lening af wanneer ze niet zeker zijn van het bedrag wat ze nodig hebben en wanneer. Met een doorlopend krediet heb je dan een bepaalde vrijheid om dit zelf te bepalen. Natuurlijk moet je wel onder de het kredietbedrag blijven.
4. Leen bewust
Wanneer je van plan bent om een lening af te sluiten, probeer dan niet te kijken naar het maximale wat je kunt lenen. Het is belangrijk om goed na te denken hoeveel geld je echt nodig hebt. Tijdens de hele looptijd van de lening moet je rente en aflossing betalen. Natuurlijk is het verleidelijk om meer te lenen, maar het aflossen duurt dan ook stuk langer en uiteindelijk betaal je dan ook meer rente. Een lening is namelijk een financiële verplichting. Kies daarom voor een lening die goed bij je wensen en financiële situatie past. In de toekomst kan er een hoop veranderen, daarom ben je niet altijd verzekerd van een goede financiële situatie. Dit is belangrijk om mee te nemen wanneer je een lening afsluit voor een aantal jaar. Probeer dan ook niet alleen te kijken naar wat de lening je op dit moment kost, maar ook voor in de toekomst.