3 tips om haaruitval te voorkomen

05 May 2021

3 tips om haaruitval te voorkomen

Haaruitval is een probleem waar veel mensen gedurende hun leven mee te maken krijgen. Meestal treedt dit pas op latere leeftijd op, maar er zijn ook mensen die hier op jonge leeftijd al mee te maken krijgen. Verlies jij de laatste tijd ook behoorlijk veel haren? Dan zorgt dit mogelijk voor de nodige frustraties. Niet gek, want langdurige haaruitval kan kale plekken tot gevolg hebben. Reden genoeg om in actie te komen. Maar wat kun je eigenlijk doen om haaruitval te voorkomen? Wij zetten hieronder 3 tips op een rijtje.

1. Vermijd stress

Heb je van de ene op de andere dag ineens te maken met haaruitval? Dan is het waarschijnlijk gissen naar de oorzaak. Denk niet direct dat je een of andere ziekte hebt, want stress is ook vaak de oorzaak van haaruitval. Als er sprake is van stress, maakt jouw lichaam de hormonen adrenaline en cortisol aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat jouw haren aangetast worden. Gevolg hiervan is dat ze voor het einde van hun cyclus uitvallen. Er groeit dan niet direct nieuw haar, waardoor er kale plekken kunnen ontstaan.

Als je haaruitval wilt voorkomen, raden wij je aan stress zoveel mogelijk te vermijden. Nu is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je nogal een stressvol leven? Zorg er dan voor dat je zo nu en dan rust pakt. Ga ’s avonds bijvoorbeeld eens lekker op de bank liggen of lees een boek. Jouw lichaam komt hierdoor tot rust en dat zorgt er zeer waarschijnlijk ook voor dat jouw stressgehalte daalt. Slaag je erin stress te vermijden? Dan merk je mogelijk al snel dat jouw haren niet langer uitvallen.

2. Let op wat je eet en drinkt

Lijd je niet aan stress, maar valt jouw haar toch uit? Dan moeten we de oorzaak mogelijk zoeken in jouw voedingspatroon. Om haaruitval te voorkomen, moet je bijvoorbeeld zorgen dat je voldoende water binnen krijgt. Water is namelijk een belangrijke bouwstof voor haren. Krijgt jouw lichaam te weinig water binnen? Dan kan het langer duren voordat er een nieuwe haar groeit. Als je regelmatig minder dan acht glazen water per dag drinkt, kunnen er op den duur zelfs kale plekken ontstaan.

Naast voldoende water drinken is het ook belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo kan ijzer- of zinktekort bijvoorbeeld haaruitval tot gevolg hebben. Zorg er daarom voor dat je hier voldoende van binnenkrijgt. Uiteraard geldt dit ook voor vitamines. Zo zijn vitamine B en vitamine C goed voor jouw haar. Voor vitamine A geldt dit in mindere mate. Als je hier te veel van binnenkrijgt, kan dit zelfs haaruitval tot gevolg hebben.

3. Laat haren transplanteren

Niet iedereen slaagt erin om haaruitval te voorkomen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je mogelijk ten einde raad. Toch is dit niet nodig, want je kunt een haartransplantatie ondergaan. Bij zo’n behandeling worden er haren getransplanteerd naar het kaler wordende gebied. Deze haren komen uit de haarkrans op jouw achterhoofd, ook wel het donorgebied genoemd. Haren uit dit gebied zijn niet gevoelig voor het DHT-hormoon. Dit hormoon kan haaruitval veroorzaken.

Wil je een haartransplantatie ondergaan? Richt je hiervoor dan tot een haar kliniek. Neem de tijd om een goede kliniek te vinden, want je wilt alleen geholpen worden door specialisten. In dat geval weet je namelijk zeker dat een haartransplantatie op de juiste manier verloopt. Hierdoor hoef je niet langer bang te zijn dat er straks opnieuw kale plekken ontstaan.